Sweco heeft alle nazorgvoorzieningen van de stortplaats in een Geografisch informatiesysteem (GIS) gezet en de randvoorwaarden geformuleerd. Deze informatie is door Solarcentury in het GIS aangevuld met het ontwerp van het zonnepark. De provincie had zo eenvoudig inzicht of het ontwerp aan de randvoorwaarden voldeed en de nazorgvoorzieningen niet beschadigd zouden worden.
Rick Fransen, Business Development Manager bij Solarcentury: “Tijdens de ontwerpfase hadden we dagelijks contact met de experts van Sweco. Op basis van hun berekeningen pasten wij ons ontwerp aan en maakten zij direct weer nieuwe berekeningen. Binnen de strakke deadline hebben we zo door middel van dit iteratieve proces een ontwerp kunnen maken dat aan alle randvoorwaarden voldoet, installatietechnisch klopt en waarbij we goed kunnen onderbouwen dat er geen schade ontstaat.”
VEILIGE AANLEG
Sweco heeft aangetoond dat de deklaag van de stortplaats voldoende trekkracht aankan zodat de zonnepanelen bij heftige wind niet los komen en de deklaag zouden beschadigen. Niet alleen over het ontwerp maar ook over de aanleg heeft Sweco samen met Solarcentury goed nagedacht, bijvoorbeeld door in samenspraak werkvoorschriften voor de aanleg op te stellen. Daarnaast hebben we samen terugval-scenario’s voor onvoorziene situaties uitgewerkt. Op deze manier is volledig geborgd dat de aanleg en de exploitatiefase van het zonnepark de aanwezige nazorgvoorzieningen niet zal beschadigen en kon de provincie instemmen met de aanleg.

