Kosten en baten energieleverend gebied
Hoeveel energie levert elke kans op? Welk percentage van de ambitie wordt behaald en wat zijn de kosten en terugverdientijd? De antwoorden op deze vragen heeft een onderzoeksteam onder leiding van Sweco uitgewerkt. De Groene Loper heeft de potentie om een GPR-score van 8 te halen, op een schaal van 1 tot 10. Het project scoort dus bijzonder hoog op de punten energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde.
Op de door Sweco opgestelde financiële modellen en berekeningen, is door Finquiddity Vermogensbeheer in opdracht van Provincie Limburg een second opinion uitgevoerd. Belangrijke conclusies hiervan zijn dat de ‘Energieleverende Groene Loper is een zeer ambitieus plan, dat indien gerealiseerd met recht een voorbeeld kan zijn voor Nederland en Europa.’ en ‘Het rapport en de ondersteunende berekeningen zijn gedegen tot stand gekomen.’
CO2-neutrale gebiedsontwikkeling positief
5.683.541 kWh (5,6 GWh) is de hoeveelheid stroom die De Groene Loper op jaarbasis zou kunnen opwekken, bovenop de opwek door zonnepanelen op de woningen zelf. Daarmee wordt de benodigde energie voor de wijk ruimschoots overschreden en ontstaat zelfs een energieoverschot van ca. 1,8 GWh. Dit overschot kan bijvoorbeeld worden gekoppeld aan de energievraag in de nabije omgeving of teruggeleverd worden aan het net. Het totaalplaatje laat dus duidelijk zien dat we een stap verder kunnen gaan dan in CO2 neutrale gebiedsontwikkeling. Nieuwe mogelijkheden om nog energiepositiever te worden en CO2-uitstoot verder terug te dringen, worden intussen verkend. Want na het haalbaarheidsonderzoek van de energiekansen die er nu liggen, gaat het doorontwikkelen van de wijk natuurlijk verder.