BIM: samen werken aan het spoor

Werken aan het spoor moet snel, foutloos en zo duurzaam mogelijk. Daarom wil de spoorsector werken met Bouwwerk Informatie Management (BIM). Dat staat voor het continue digitaal uitwisselen van spoordata: tijdens het ontwerpen, bouwen en onderhouden van spoorobjecten. Om te oefenen met BIM heeft ProRail het BIM Lab bedacht. Afgeronde infraprojecten worden daarin nagespeeld met behulp van BIM. Als pilot voerde Sweco het bestaande station Nijmegen Goffert in BIM uit.

Uit de pilot blijkt dat met BIM geautomatiseerd kan worden gecheckt of een spoorobject voldoet aan de eisen die de opdrachtgever stelt. De snelheid en kwaliteit van werken nemen toe, want een ontwerp hoeft niet meer heen en weer te gaan tussen ingenieursbureaus en ProRail. In plaats daarvan werken zij samen in één gezamenlijk model. Het resultaat: beter overzicht, meer inzicht, betere ontwerpkeuzes en betere beheersing van het infraproject. Fouten worden met BIM in een vroeg stadium ontdekt en opgelost.

Het BIM Lab is een onderdeel van het programma SpoorData van ProRail. SpoorData is erop gericht alle partners in de spoorbranche te voorzien van juiste, volledige, actuele en toegankelijke informatie over de infrastructuur.

MEER INFORMATIE
Internetsite SpoorData
BIM: de onbegrensde mogelijkheden van virtueel samenwerken
Rail