0 van 0 resultaten voor ""

Nieuwe zuidelijke ringweg

Vernieuwde toegangspoort voor Groningen

Een nieuwe zuidelijke ringweg om de stad Groningen bereikbaar, (verkeers)veilig en leefbaar te houden

Zuidelijke ringweg Groningen

Projectinformatie

Zuidelijke ringweg Groningen

Essentiële verkeersader op de schop

De zuidelijke ringweg van Groningen is zo’n twaalf kilometer lang en loopt van Hoogkerk tot aan Westerbroek, dwars door de stad Groningen. Het is een essentiële verkeersader in het Noorden van ons land: voor de 160.000 mensen die dagelijks naar de stad komen én de mensen die Groningen passeren. Door de groei van de stad slibte deze belangrijke toegangspoort dicht, daarom deze spiksplinternieuwe ring met nieuwe wegaansluitingen, extra rijstroken, ongelijkvloerse kruisingen en een nieuw park. Het doel: de bereikbaarheid, de doorstroming, de leefbaarheid en de veiligheid van de stad verbeteren.

Afsluiting drukste knooppunt Noord-Nederland

Om de nieuwe ring te kunnen bouwen, werd de oude ring in delen afgesloten. De afsluiting was nodig om een tijdelijke T-splitsing te kunnen bouwen. Deze zorgde ervoor dat het verkeer tijdens de bouw van het nieuwe knooppunt kon doorrijden. Maar die afsluiting had grote impact op de stad en het ommeland. Om het verkeer door te laten stromen en een verkeersinfarct te voorkomen, was een forse vermindering van het aantal autobewegingen noodzakelijk. Onderzoek van Groningen Bereikbaar wees uit dat het verkeer in de spitsuren met maar liefst twintig procent omlaag moest. Een enorme ambitie.

Meer dan een decennium lang hebben we van contractfase tot en met de uitvoering met toegewijde inzet en een schat aan expertise van een groot aantal collega’s gewerkt aan dit fantastische project. Een project dat niet alleen de doorstroming van het verkeer maar ook de toekomst van de regio zal verbeteren. – Edwin Lameijer technisch adviseur bij Sweco

Van barrière naar leefbaar groen

Naast verbetering van de bereikbaarheid was ook de verbetering van de leefomgeving belangrijk bij de bouw van de nieuwe ringweg. Om de weg beter in te passen in de omgeving veranderde de ring in een compacte weg met een groene uitstraling. Zo is de ring – tussen de Hereweg en het Oude Winschoterdiep – verdiept aangelegd waardoor de weg uit het zicht is. Over de verdiepte weg liggen ‘deksels’ (brede viaducten), met daarop een nieuw park: het Zuiderplantsoen.

Betrokken van a tot z

Experts van Sweco zetten zich al vanaf het startschot van de werkzaamheden in voor het project ‘Aanpak Ring Zuid’. Ruim 10 jaar werken we er al hard aan. Zo maakten we een integraal referentieontwerp (een blauwdruk) voor het tracébesluit en hielpen we bij het opstellen van het besluit. We voerden onderzoeken uit op het gebied van milieu, geluid, ecologie, archeologie en geotechniek. Tijdens de realisatiefase en zorgfase van de ring toetsen we de ontwerpen van opdrachtnemer, verzorgen het technisch management en leveren technische kennis ten behoeve van de systeemgerichte contractbeheersing. Met dit laatste houdt de opdrachtgever zicht op de voortgang en kwaliteit van het werk.

Door één deur

Bij de bouw van de nieuwe ring zijn ontzettend veel partijen betrokken, zoals de opdrachtgever, de gemeente, de provincie, omliggende bedrijven, de provincie, omwonenden en Combinatie Herepoort (de aannemerscombinatie die de ombouw van de weg uitvoert). Deze partijen hebben allemaal verschillende wensen en belangen. Sweco’s experts begrijpen die belangen en staan ervoor open om er naar te handelen. Even botsen is helemaal niet erg. Iedere partij weet dat we elkaar nodig om het uiteindelijk doel te bereiken. Een mooie, veilige ringweg!

De samenwerking met Sweco verloopt heel goed. Dat komt omdat we dezelfde opvattingen hebben over samenwerken. Tegelijkertijd verschillen we ook geregeld van mening, maar dat bediscussiëren we open met elkaar. Dat in combinatie met onze noordelijke nuchterheid en gezamenlijke interesse in sport, maakt dat we een ijzersterk team zijn. We gaan tot het gaatje, willen winnen en we beseffen maar al te goed dat je bij een project zoals Aanpak Ring Zuid alleen samen kan winnen. – Marcel Kampman, clustermanager Combinatie Herepoort

De toekomst

Op 1 september 2024 is de zuidelijke ringweg opengesteld voor verkeer. Er ligt een compleet nieuwe ring die tot ver in de toekomst de stad en regio bereikbaar houdt, de verkeersveiligheid verbetert en een leefbare omgeving creëert.

Van de ruim 30 jaar dat ik bij Sweco werk, heb ik de afgelopen zeven jaar met veel plezier aan dit bijzondere project gewerkt. In dit project heb ik mijn kennis en vaardigheden op verschillende gebieden kunnen verdiepen, van het toetsen van ontwerpen en beoordelen van rapporten tot het overleggen met stakeholders en gesprekken met de omgeving. Weer een hoop geleerd! – Edwin Lameijer, technisch adviseur bij Sweco

10

jaar betrokken bij het project

12

kilometer nieuwe ringweg

100

experts van Sweco werkten mee

Wil je meer weten over Aanpak Ring Zuid?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.