0 van 0 resultaten voor ""

Van Nelle Fabriek getransformeerd tot creatieve hotspot

Locatie

Rotterdam

Expertise

Vastgoedmanagement

Doel

Duurzaam beheren en exploiteren van Unesco Werelderfgoed

SDG 11 duurzame steden en gemeenschappen

Springlevend monument in zijn tijd vooruit

Vanaf het begin van deze eeuw is Sweco betrokken bij en partner van de Van Nelle Fabriek. Startend met het begeleiden van de ontwikkeling van fabriek naar creatieve hotspot, het opzetten van de exploitatie en neerzetten van professioneel commercieel beheer, tot vandaag de dag als partner op het gebied van groot onderhoud.

Van Nelle Fabriek in Rotterdam in de avond

Een eeuw geleden bedacht voor ondernemerschap en ontworpen om te innoveren. De mens staat in de Van Nelle Fabriek centraal. Toen en nu. Van de lichtinval, het binnenklimaat, de ontmoetingsplekken en letterlijk een brug bouwen tussen man en vrouw. Het was een gebouw in zijn tijd vooruit.

Tegenwoordig is de Van Nelle Fabriek eigendom van zo’n 400 participanten en daarmee volledig gefinancierd met private gelden. Sweco werkt daardoor continu in het spanningsveld tussen monument behoud en commerciële exploitatie. Waar zit voor ons de technische speelruimte? Hoe kunnen we de huurders optimaal bedienen? De Van Nelle Fabriek bruist, net als de stad. Die uitstraling willen we met elkaar vasthouden.

Niks gaat hier volgens het boekje

De Van Nelle Fabriek is een monument en het enige commercieel uitgebate Unesco Werelderfgoed in Nederland. En verrassend duurzaam. Slimme oplossingen en creatieve breinen zijn nodig om het verleden nu en in de toekomst te waarborgen. Van het authentieke kleurgebruik tot het verduurzamen en beheersen van het binnenklimaat met als basis het originele enkele glas. Het is aan de experts van Sweco om het comfort van het heden passend te maken.

Logo op het gebouw van de Van Nelle Fabriek in Rotterdam

Flexibel denken en doen is hierin noodzaak. Je weet immers nooit wat je tegenkomt als het gaat om het beheren van een monument. En processen lopen vaak totaal anders dan vooraf gedacht. Om dit zo efficiënt mogelijk in te regelen en ervoor te waken dat het herstellen van de oorsprong klussen van jaren gaan worden en qua financiën uit de klauwen loopt, is een unieke samenwerkingsdriehoek in het leven geroepen. Hierin zijn de eigenaar, bureau monumenten en een projecteigenaar aangesteld door het Rijk samen bevoegd om beslissingen te nemen.

Is groot onderhoud aan bijvoorbeeld de kozijnen nodig, dan kunnen we het zo belangrijke materiaal- en kleurgebruik in deze driehoeksverhouding binnen twee weken vaststellen. Zo zorgen we samen met de betrokkenen ervoor dat het onderhoud van dit stukje Werelderfgoed haalbaar wordt, betaalbaar blijft en behoud van dit prachtige pand een no brainer is.

Heb je een uitdaging of een andere vraag voor ons?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.