Oud kantorencomplex getransformeerd tot levendige culturele hotspot

Stadkamer Zwolle

Deze toegankelijke huiskamer wordt gekenmerkt door transparantie, openheid en een spannende route door het gebouw.

Projectinformatie

Stadkamer heeft een nieuw thuis gevonden in het voormalige kantoor van de IJsselcentrale in Zwolle. Transparantie, openheid en het maken van een spannende route door alle gebouwen zijn ons uitgangspunt geweest bij de transformatie. Het kantorencomplex is veranderd in een uitnodigende plek voor het culturele programma van Stadkamer.

Ensemble

Het oorspronkelijke complex is gebouwd in opdracht van de IJsselcentrale en was voor de komst van Stadkamer in gebruik door de GGD. Met name het voorste gebouw, met één van de eerste cortènstalen gevels van Nederland, heeft de potentie om zich te ontwikkelen tot een modern monument.

Het nieuwe ensemble van Stadkamer is opgebouwd uit een aantal gebouwdelen die elk hun eigen karakter hebben. De toren is robuust en het entreegebouw is eigenzinnig en kleurrijk. Het nieuwe bouwdeel, waarin een multifunctionele zaal ligt, is hier als contrasterend volume aan toegevoegd.

Verlichting achter de translucente huid van de zaal zorgt ‘s avonds voor een spannend en opvallend spel. De gevel kan laten zien wat er binnen gebeurt: bij een popconcept kleurt de gevel heftige, wisselende kleuren – terwijl bij een voorleeswedstrijd of gala de gevel zacht wit kleurt. Het logo, dat is aangebracht achter de translucente gevel, is altijd zichtbaar. Iedereen kan zien dat het leeft en bruist in de zaal!

Transformatie

Het neutrale casco is een perfect canvas voor Stadkamer. Nieuwe vides zorgen voor licht, lucht en zicht en maken een doorlopende en spannende route mogelijk. In de vides hangen trappen die wisselen van richting en zorgen voor een spannend ruimtelijk spel, waardoor de levendigheid in het gebouw is toegenomen. In de onderste vide, die de begane grond koppelt aan de kelder, is naast een functionele trap ook een tribune en een glijbaan. Alle trappen hebben dichte balustrades die bekleed zijn met hout. Het hout werkt akoestisch, geeft de traploper privacy en voorkomt hoogtevrees.

Op de begane grond is de betonnen constructie in het zicht gelaten. De noodzakelijke akoestische voorzieningen zijn opgelost met plafondeilanden die tussen de duidelijk aanwezige hoofddraagconstructie zijn bevestigd. De verlichting accentueert de heldere draagstructuur van het gebouw en vormt een doorlopend geheel met de buitenverlichting.

Interieur

Het ontwerpidee is dat het gebouw op het maaiveld het meest openbaar toegankelijk en levendig is, en dat het hoger in het gebouw steeds rustiger wordt. Op de begane grond is het cultureel café gesitueerd, de multifunctionele zaal en de publieke werkplaatsen. In de kelder en op de eerste en tweede verdieping is de collectie van de bibliotheek ingepast. Op de derde verdieping is ruimte over, die extern kan worden verhuurd. Op de vierde en vijfde verdieping zijn de kantoren van Stadkamer gevestigd. De boeken-, dvd- en cd-collectie is ingepast in de kelder en op de eerste en tweede verdieping. Tussen de collectie zijn bijzondere plekken ingericht, genaamd ‘hotspots’. Deze worden passend bij de doelgroep vormgegeven. Denk hierbij aan een boomhut, voorleestribune en minibioscoop.

Stadkamer heeft een prachtige plek aan de singel gevonden en dankzij de opvallende en goed bruikbare gebouwen kan Stadkamer hier uitstekend invulling geven aan haar hoge ambities!

1 / 3

Heb je een uitdaging of een andere vraag voor ons?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.