Reigersbos weer klaar voor de toekomst
Plezierig wonen in Amsterdam-Zuidoost
Amsterdam-Zuidoost is een bruisend stadsdeel waar veel mensen met plezier wonen. Dat geldt ook voor de buurt Reigersbos. Toch profiteert Reigersbos op sociaaleconomisch vlak minder van de welvaart in Amsterdam dan andere buurten. Er liggen onder andere uitdagingen op het gebied van leefbaarheid en veiligheid. Om die reden is de wijk toe aan vernieuwing. Dat gebeurt aan de hand van het ‘Masterplan Zuidoost’. Het doel: een duurzame en structurele verandering realiseren voor de wijk op het gebied van onderwijs en jeugd, veiligheid, werken, wonen en leefbaarheid. Vernieuwing van het centrum van Reigersbos en de directe omgeving moet zorgen voor een wijk die er prettiger uitziet en veiliger voelt én die bewoners, ondernemers en bezoekers meer mogelijkheden biedt om zich thuis te voelen en te ontplooien. Het projectmanagementbureau van gemeente Amsterdam schakelde Sweco’s expertise om het projectteam Reigersbos te versterken.
Bewoners maken het verschil
Bewoners maken het verschil
Het centrum van Reigersbos is zo’n veertig jaar oud en kan gezien worden als het centrum voor de ‘locals’ van Gaasperdam. Er is veel groen en volop ruimte voor fietsen en wandelen. Het centrum is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en er is wekelijks een van de best bezochte markten van Amsterdam. Toch kunnen er ook dingen beter. Tijd om de handen uit de mouwen te steken. Dat doen we in samenwerking met bewoners en overige betrokkenen. Daar waar het kan, maken we samen met hen plannen. Omwonenden treden daarbij tenminste op als adviseur en ten hoogste als co-creator. In samenwerking met de gemeente Amsterdam streven we ernaar om bewoners optimaal te laten profiteren van de ontwikkelingen. Zo maken bewoners daadwerkelijk het verschil.
Van functiescheiding…
Veertig jaar geleden was functiescheiding het leidende ruimtelijke principe: wonen aan de ene kant van het spoor, werken aan de andere. Functiescheiding kan voordelen hebben, maar de schaal waarop dat in Amsterdam-Zuidoost is toegepast, kent ook mindere kanten. Het autoverkeer, de metro en de fietspaden zijn in Gaasperdam – en dus ook in Reigersbos – gescheiden van elkaar aangelegd. De metrobaan en de autowegen liggen verhoogd, met een fijnmazig fietsnetwerk dat kruisingsvrij onder de metrobaan en autowegen doorloopt. Door het gescheiden verkeersysteem is de verkeersveiligheid optimaal. Eén van de nadelen van het gescheiden verkeerssysteem is echter het anonieme karakter van de ruimtes langs de wegen. Daarnaast zijn de gebieden rond de tunneltjes en op de parkeerterreinen niet levendig en ervaren mensen ze in de avonduren als onveilig.
…naar functiemenging
Tegenwoordig ziet men de menging van wonen, werken en voorzieningen juist als kwaliteit van een stadswijk. Zeker in centra. Bij de metrostations van Amsterdam-Zuidoost zijn ruimtelijke mogelijkheden om die menging te creëren of te versterken. Zo zijn ook in Reigersbos mogelijkheden om extra woningen te bouwen, met behoud van de kwaliteiten van groen en rust. Er kunnen meer maatschappelijke-, commerciële- en werkvoorzieningen worden toegevoegd. Ook het parkeren kan aantrekkelijker gemaakt worden door deze inpandig te laten worden. De nieuwe ontwikkelingen creëren meer levendigheid op straat. Dit komt de sociale veiligheid ten goede. Kortom, zowel op sociaal maatschappelijk als ruimtelijk vlak, kan er nog veel moois gecreëerd worden in Reigersbos. Om dit te verwezenlijken, is Wai Yin ingeschakeld om een bijdrage te leveren aan de planvorming van het project Reigersbos, nog voordat de eerste paal de grond in gaat.
Er valt nog heel veel te halen op zowel ruimtelijk als sociaal vlak in Reigersbos. Niet alleen de bebouwing wordt beter maar ook de ervaring wordt mooier. Het wordt een plek waar je kunt wonen, werken en ook kunt verblijven. Lang is stadsdeel Zuidoost gezien als een minder mooi stukje Amsterdam, maar met deze ontwikkelingen wordt het juist aantrekkelijk(er) om in Zuidoost te wonen en werken! – Wai Yin Liu, projectmanager bij Sweco
Op deze verbeteringen kan Reigersbos rekenen
De gebiedsontwikkeling van het centrum Reigersbos zal zeker tot 2029 duren. We pakken de komende jaren de volgende verbeteringen aan:
- Realisatie van ongeveer 700 woningen voor jong en oud, die betaalbaar zijn. Een belangrijk aandachtspunt in de nieuwbouw is duurzaamheid. Het is de bedoeling dat bewoners uit Amsterdam-Zuidoost met voorrang kunnen doorstromen naar een nieuwe woning.
- Op peil brengen van maatschappelijke voorzieningen, waaronder een plek voor jongeren, ruimte voor kunst en cultuur, een plek voor ‘Urban Sports’ (sporten met een creatief en expressief karakter in een stedelijke omgeving) en een buurtkamer.
- Het toevoegen van commerciële voorzieningen, werkfuncties en een plek creëren voor kleinschalige bedrijvigheid.
- Onderhouden en verduurzamen van bestaande woningen bij het winkelcentrum van Reigersbos.
- Verbeteren en versterken van het aanbod en de kwaliteit van het winkelcentrum.
- Vernieuwen van de openbare ruimte en het groen, en het verbeteren van de OV-overstap in Reigersbos. Een nieuw centraal plein bij het metrostation wordt het hart van de wijk. Een plek voor ontmoeting en waar levendige horeca is.
plangebied
nieuwe woningen
ruimte voor winkels en werken
Reigerbos is een prachtige plek om aan te werken met zeer betrokken bewoners en een uniek dorpsgevoel. Het is een plek die voorheen weinig aandacht kreeg vanuit de gemeente en de buurt. Op beide vlakken is nu een omslag te zien. Het is fijn om een steentje bij te kunnen dragen aan de vernieuwing van Reigersbos en te ervaren dat er steeds meer dynamiek komt. – Oskar van Maurik, projectmanager Reigersbos