Versmelting van techniek, functionaliteit en design
Metrohm Autolab, Utrecht
Scherpe detaillering en een rationele planopzet kenmerken deze ontwerp- en productielocatie van elektrochemische onderzoeksinstrumenten.

Projectinformatie
Klant
Metrohm Autolab
Locatie
Utrecht
Partner
Pieters Bouwtechniek, Ingenieursburo Linssen, LBP|SIGHT, Pickkers Consult, Plan B, Bouwbedrijf Aan de Stegge Twello, Terberg Totaal Installaties
Expertise


Metrohm Autolab is een toonaangevende fabrikant van potentiostaat- en galvanostaatproducten voor een breed scala aan elektrochemische toepassingen. Metrohm Autolab werd in 1986 opgericht als Eco Chemie en is sinds 1999 lid van de Metrohm-groep. Sinds 1 oktober 2009 is de officiële bedrijfsnaam Metrohm Autolab, een weerspiegeling van de klantgerichte combinatie van de wereldwijde Metrohm verkoop- en ondersteuningsorganisatie en de hoogwaardige Autolab-reeks instrumenten. Gevestigd in Utrecht, ontwerpt en produceert Autolab instrumenten, accessoires en software voor elektrochemie en zet al meer dan twee decennia de maatstaf in elektrochemische onderzoeksinstrumentatie.
Een passend ontwerp
De nieuwe huisvesting op bedrijventerrein de Wetering-Zuid sluit aan op het karakter van de werkzaamheden binnen Metrohm Autolab. Kantoren en bedrijfsruimte zijn als één geheel in een zakelijke en ingetogen stijl vormgegeven. Een rationele planopzet en uitstraling ondersteunen het klantgerichte en technisch ontwerp- en productieproces van Metrohm Autolab maximaal. De scherpe detaillering en het design van de gevel passen bij de hoogwaardige processen binnen Metrohm Autolab, waarin techniek, functionaliteit en design een belangrijke rol spelen.
Inpassing in omgeving
Het gebouw is zo ontworpen dat de zijde aan de Soestwetering bijna geheel is bebouwd, waarmee de weg goed begeleid wordt. De kop van het gebouw, met hoofdentree, is gelegen aan de Woudtwetering. Om aan beide zijden in de rooilijn te kunnen bouwen (verplicht) zonder een open hoek te maken, zijn de gebouwhoeken hier afgerond. Hiermee kunnen beide rooilijnen opgezocht worden, ondanks de afschuining van de kavel aan het kruispunt. Logistiek en parkeren zijn gecombineerd gesitueerd aan de noordoostzijde van het volume, waarmee het voor het grootste deel aan het zicht onttrokken wordt.
Het kantoordeel onderscheidt zich van de hal door een extra verdieping, waardoor een hoogteaccent ontstaat op deze prominente locatie. Een horizontale geleding van het kantoorvolume is duidelijk aanwezig door de horizontale bandramen, waarmee aansluiting wordt gevonden op de gebouwen in de omgeving. De bandramen gaan over in afzonderlijke ramen van dezelfde hoogte in de bedrijfsruimte. Hiermee ontstaat één geheel, waarbij de ritmiek van de gevelbeplating over het gehele gebouw doorloopt. Aan de Soestwetering wordt deze overgang nogmaals versterkt door een subtiele en geleidelijke overgang van vlakke gevelbeplating (kantoordeel) naar een gevelbeplating met een vouw en reliëf, dat steeds dieper wordt richting het einde van de bedrijfsruimte.