0 van 0 resultaten voor ""

Bybanen: meest complexe en langste lightrail verbinding ter wereld

Locatie

Bergen, Noorwegen

Klant

Bybanen Utbygging

Partners

Sweco Noorwegen

Expertise

civiele techniek, rail, watermanagement, gebiedsontwikkeling, landschapsarchitectuur, geotechniek, constructies, projectmanagement, innovatie

Doel

Aanleggen van een hoogwaardige lightrailverbinding en het omliggende gebied herontwikkelen

Nederlandse kennis en aanpak van grote waarde in Noorwegen

De Noorse stad Bergen bereidt zich voor op de toekomst met de aanleg van een tweede moderne tramlijn. Deze tien kilometer lange lightrail vormt straks een snelle en veilige verbinding tussen het centrum van Bergen en haar buitenwijken. Aangezien de stad in een bergachtig fjordenlandschap ligt, gaat hij dwars door enkele tunnels. In het drukste deel van de stad loopt het spoor een stuk ondergronds, met een halte onder het ziekenhuis. De expertise die wij in Nederland in huis hebben op het gebied van lightrail en waterproblematiek is voor deze stad van grote waarde. Samen met Sweco Noorwegen werken we met ongeveer 250 experts aan een van de grootste projecten die in Noorwegen worden gerealiseerd. Project Bergen is momenteel de grootste crossborder samenwerking binnen Sweco.

250

experts

10

kilometer lightrail

1

kunstmatige rivier

Eén van de belangrijkste argumenten die de klant heeft voor de aanleg van de lightrail is het bevorderen van de moderne uitstraling van de stad. Daarnaast spelen veiligheid en duurzaamheid een grote rol. Het bergachtige landschap en de grote afstanden die de Noren vaak moeten overbruggen, vormen de hoofdreden dat de auto nu vaak de voorkeur heeft om van A naar B te reizen. De lightrailverbinding zal daar in de toekomst verandering in brengen. De stad en provincie sturen aan op het gebruik van duurzame mobiliteit door de auto minder ruimte te bieden. Een flexibel tramlijnennetwerk en de aanleg van express fietspaden komen daarvoor in de plaats.

Bybanen Lightrail langs berg en weg in Bergen Noorwegen
Tram rijdend over groen spoor Bybanen Bergen
We bouwen niet naast elkaar, maar met elkaar. Het is van groot belang om alle betrokken disciplines op de juiste momenten aangehaakt te hebben in dit soort grootse complexe projecten. In Bergen draait het niet alleen om de lightrail verbinding maar ook om de omgeving waar de tram straks doorheen loopt. Dit moet een woon- en werkgebied met allure worden, met zo’n 3000 woningen en 16.000 werkplekken in kantoren. Veel innovatiekracht is nodig om hier succesvol te zijn. Sweco heeft internationaal alle kennis, expertise en ervaring in huis, van geotechniek, landschap, constructie, wegen en water tot rail, om een stempel te drukken op de toekomst van Bergen.

Petra Reijntjes, projectleider bij Sweco

Kunstmatige rivier lost waterproblematiek op

Bergen is één van de natste steden ter wereld. Daarnaast wordt de stad omringt door verschillende bergketens en kunnen de bergbeken en straten in de stad tijdens flinke regenval veranderen in een kolkende massa water.

Bybanen Lightrail naast kunstmatige rivier in Bergen Noorwegen

Doordat het gebied waar de tram doorheen gaat lopen, wordt getransformeerd naar een levendige nieuwe woonwijk, moet dit probleem aan de voorkant opgelost worden. Sweco werd uitgedaagd om een oplossing te bedenken voor deze grote hoeveelheden regenwater waar Bergen mee kampt.

Bybanen Lightrail Station bij kruising in Bergen Noorwegen
In ons plan hebben we direct naast de lightrail een waterverbinding, bestaande uit twee lagen, ontworpen tussen het Solheimsmeer en de fjorden. Het onderste kanaal is ontworpen als robuust systeem dat bij extreme regenval overtollig water, vanuit de stad en de omliggende bergketens, zo snel mogelijk kan afvoeren naar de zee en zodoende de stad beschermt tegen overstromingen. Het bovenliggende kanaal is daarentegen volledig ingericht voor de migratie van de zeeforel en in nauwe samenspraak met een visbioloog ontworpen.

Stefan te Vaarwerk, landschapsarchitect bij Sweco

Deze kunstmatige rivier zorgt er niet alleen voor dat het waterprobleem is opgelost en de vismigratie is hersteld. Ook maakt deze slimme oplossing de omgeving aantrekkelijker. Dit soort oplossingen kunnen alleen ontstaan door integrale denkkracht die ontstaat door samen te werken met specialisten vanuit allerlei disciplines. Door de aanwezigheid van al deze expertises heeft Sweco deze oplossing kunnen bedenken, verbeelden en verifiëren en tot op detailniveau kunnen uitwerken.

Heb je niet kunnen vinden wat je zoekt of heb je een vraag?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.