0 van 0 resultaten voor ""

KLOOS: IJzersterk architectonisch ontwerp woonwijk

Locatie

Alblasserdam

Klant

FSD (Fransje Sprunken Development)

Expertise

Architectuur

Doel

Een duurzame transformatie van industrie naar woongebied die eer doet aan de historie van de plek

SDG 3 Goede gezondheid en welzijn
SDG 11 duurzame steden en gemeenschappen
SDG 15 Leven op het land

Van staalfabriek naar woonwijk

Aan het water in Alblasserdam ligt terrein KLOOS vernoemd naar een voormalige staalfabriek die daar stond. Hier tussen de rivier de Noord en de molens van werelderfgoed Kinderdijk komt buitendijks een moderne woonomgeving. De architecten van VAN AKEN, part of Sweco verbinden de uiteenlopende karakters van het gebied met een ijzersterk ontwerp voor de nieuwe woonwijk. Gebouwen die recht doen aan de karakteristieke elementen van de oude industriële panden omringd door natuur en landschap. Een klimaatbestendige plek met een moderne en industriële uitstraling waar omwonenden genieten van rust en ruimte.

Architectuur verbindt omgeving en bewoners

Bij het ontwerp van de gebouwen houden we niet alleen rekening met het culturele erfgoed van de plek, maar ook met de omwonenden. Naast woningen biedt de wijk namelijk ruimte om te ontspannen en bewegen. Denk aan horeca of sportlocaties. Ons ontwerp zorgt voor mooie doorkijken naar het water van de Noord. De parkeerplaatsen zijn onder en tussen de gebouwen gerealiseerd. Hierdoor heeft het geen effect op het aanzicht vanuit de omgeving. Door de gevels met grote openingen, wordt de keuze om binnen te blijven of naar buiten te gaan een moeilijke voor de bewoners van KLOOS. De omgeving vraagt om een wandeling en tijd in de natuur, terwijl de ruime moderne woningen met uitzicht juist uitnodigen om binnen te blijven.

 

De projectlocatie van KLOOS biedt een mooi kijkje in het verleden. Met de naastgelegen dijk en het water van de Noord biedt de locatie prachtige kansen voor de toekomst. Door VAN AKEN, part of Sweco is een waanzinnige invulling gegeven aan het plan. – Jeroen Nieuwenhuis, projectontwikkelaar bij FSD

Het verleden zichtbaar

Om het robuuste industriële karakter vanuit het verleden te benadrukken, hebben we fundamentele constructieonderdelen van de voormalige fabriek opgenomen in het nieuwe ontwerp. Zo vormen de spanten van de oude fabriekshal een modern raamwerk in het openbaar gebied tussen de dijkwoningen. Hierdoor is de architectuur eigentijds en modern terwijl de historie van de plaats nog duidelijk zichtbaar is.

 

Klimaatbestendige architectuur

De woonwijk ligt tussen de rivier en een dijk wat betekent dat er buitendijks gebouwd wordt. Bij het ontwerp moesten we dus rekening houden met een extra uitdaging: het water. Dit vergde extra aandacht voor de bereikbaarheid van de woningen. Hoewel de kans op hoog water klein is, is deze kans er wel. Onze specialisten bedachten daar passende oplossingen voor. Denk aan bruggen in het ontwerp op dijkniveau zodat bewoners ook bij hoog water hun woning kunnen bereiken. Daarnaast staat in ons ontwerp geen enkele woning op kadeniveau en houden we alvast rekening met de ophoging van de West Kinderdijk. Zo ligt er straks een prachtige klimaatbestendige woonwijk met 259 nieuwe woningen in de randstad.

259

woningen ontwikkelt FSD op locatie KLOOS

5

minuten fietsen en je bent bij Werelderfgoed Kinderdijk

3

verschillende woningtypen: dijkwoningen, kade-, loods- en rivierappartementen

Onze architectuur doet recht aan het industriële verleden van deze plek – Eefje van Gerven, senior architect bij VAN AKEN, part of Sweco

Heb je een uitdaging of een andere vraag voor ons?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.