De juiste strategie naar duurzame wijken
De overgang naar een duurzame energievoorziening is in volle gang en het kabinet roept gemeenten op om af te stappen van aardgas en over te schakelen naar duurzame alternatieven. Uiterlijk eind 2021 moeten gemeenten hun plannen kunnen laten zien met een tijdspad voor de verduurzaming van buurten en wijken. De meeste gemeenten ondersteunen deze ambities, maar worstelen met de vraag ‘waar te beginnen?’. De Energie Strategie Atlas biedt je niet alleen een schat aan relevante data, maar ook het vereiste inzicht per wijk om je duurzaamheidsstrategie te bepalen en je aanpak te onderbouwen.
De transitietaak voor gemeenten
De energietransitie voor gemeenten heeft alles te maken met het afstappen van aardgas. Dit betekent dat gemeenten grootschalig en planmatig aan de slag moet gaan met de verduurzaming en het aardgasvrij maken van de gebouwde omgeving. In deze impactvolle transitie waarin uiteindelijk alle 8 miljoen gebouwen geen aardgas meer gebruiken, geïsoleerd worden en voorzien worden van duurzame energie krijgt de gemeente de regierol.
Waar te beginnen?
Als je als gemeente wilt dat bedrijven en inwoners overstappen naar andere energiebronnen, dan is het zaak eerst te weten hoe de situatie er op dit moment uitziet. Veel informatie is beschikbaar via openbare bronnen en geografische informatiesystemen zoals de Nationale Energie Atlas en de WarmteAtlas. Maar er is ook veel informatie die niet zomaar openbaar beschikbaar is. Zo beheren gemeenten vaak zelf informatie die niet gekoppeld is aan openbare bronnen.
Energie Strategie Atlas
Op deze manier zijn we in staat gemeenten te helpen bij het maken van de juiste keuzes om te komen tot een energietransitiestrategie voorzien van de meest effectieve en rendabele aanpak. En kun je goed voorbereid de Regionale Energiestrategie gesprekken aangaan aan de hand van gebiedsgerichte analyses en data.