0 van 0 resultaten voor ""

De juiste strategie naar duurzame wijken

De overgang naar een duurzame energievoorziening is in volle gang en het kabinet roept gemeenten op om af te stappen van aardgas en over te schakelen naar duurzame alternatieven. Uiterlijk eind 2021 moeten gemeenten hun plannen kunnen laten zien met een tijdspad voor de verduurzaming van buurten en wijken. De meeste gemeenten ondersteunen deze ambities, maar worstelen met de vraag ‘waar te beginnen?’. De Energie Strategie Atlas biedt je niet alleen een schat aan relevante data, maar ook het vereiste inzicht per wijk om je duurzaamheidsstrategie te bepalen en je aanpak te onderbouwen.

De transitietaak voor gemeenten

De energietransitie voor gemeenten heeft alles te maken met het afstappen van aardgas. Dit betekent dat gemeenten grootschalig en planmatig aan de slag moet gaan met de verduurzaming en het aardgasvrij maken van de gebouwde omgeving. In deze impactvolle transitie waarin uiteindelijk alle 8 miljoen gebouwen geen aardgas meer gebruiken, geïsoleerd worden en voorzien worden van duurzame energie krijgt de gemeente de regierol.

Waar te beginnen?

Als je als gemeente wilt dat bedrijven en inwoners overstappen naar andere energiebronnen, dan is het zaak eerst te weten hoe de situatie er op dit moment uitziet. Veel informatie is beschikbaar via openbare bronnen en geografische informatiesystemen zoals de Nationale Energie Atlas en de WarmteAtlas. Maar er is ook veel informatie die niet zomaar openbaar beschikbaar is. Zo beheren gemeenten vaak zelf informatie die niet gekoppeld is aan openbare bronnen.

Warmte kaart van stedelijke omgeving

Energie Strategie Atlas

De Energie Strategie Atlas van Sweco is een op GeoWeb gebaseerde oplossing die meer dan 70 kaartlagen combineert en deze in een digitale landkaart inzichtelijk maakt. Deze innovatieve tool is als enige in staat om per wijk inzicht een volledig beeld te geven van de huidige energievraag, het energieverbruik, de huidige infrastructuur én de potentie van duurzame vormen van energie.

Ook kunnen we belangrijke inzichten toevoegen zoals eigendomsverhoudingen, blokverwarmde gebouwen, de mate van intensiteit van het verbruik in een wijk of bij een afnemer, hoge of lage temperatuurverwarming en de labelverdeling in een wijk.

Deze inzichten zijn cruciaal om te bepalen op welke manier gemeenten hun wijken gasloos kunnen inrichten en/of kunnen verduurzamen, welk prijskaartje hieraan zit, op welke wijze participatie nodig is om de transitie in gang te brengen en waar de quick wins zitten.

Op deze manier zijn we in staat gemeenten te helpen bij het maken van de juiste keuzes om te komen tot een energietransitiestrategie voorzien van de meest effectieve en rendabele aanpak. En kun je goed voorbereid de Regionale Energiestrategie gesprekken aangaan aan de hand van gebiedsgerichte analyses en data.

Kortom, de Energie Strategie Atlas is een uiterst waardevolle en gebruiksvriendelijke informatiebron voor iedere gemeente die haar strategie in de energietransitie vorm wil geven. Onze experts kunnen je adviseren over een doeltreffende inzet van deze oplossing en je alles vertellen over de verdere mogelijkheden, zoals het opnemen en verwerken van eigen data.

Op deze manier zijn we in staat gemeenten te helpen bij het maken van de juiste keuzes om te komen tot een energietransitiestrategie voorzien van de meest effectieve en rendabele aanpak. En kun je goed voorbereid de Regionale Energiestrategie gesprekken aangaan aan de hand van gebiedsgerichte analyses en data.

Heb je een uitdaging of een andere vraag voor ons?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.