Hartverwarmend Dronten van het gas af
Gefaseerd van het aardgas af
Koken en verwarmen met aardgas. Binnen nu en 30 jaar verleden tijd voor iedereen. Eind 2021 moeten alle gemeenten hun transitievisie warmte klaar hebben. De landelijk promootte wijkaanpak met collectieve warmteoplossingen om van het aardgas af te gaan, werkt voor Dronten minder goed. Het hart van de transitievisie van deze ambitieuze gemeente is dan ook een route vol individuele aanpak en maatwerk. Sweco begeleidt de gemeente en voorziet haar van de nodige kennis om besluiten te nemen hoe de gemeente gefaseerd het beste wijken en buurten van het aardgas af kan halen.
Koppel het hart
Samen met de gemeente werken we toe naar een routekaart, het hart van de transitievisie: welke wijk zet je in welke volgorde om ze van het aardgas af te halen en welke oplossingen horen daarbij? We beginnen met een plan van aanpak om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen daarna volgt onze technische analyse om te bepalen wat er mogelijk is op basis van de woningvoorraad en de energiebronnen die beschikbaar zijn in Dronten. Vervolgens kijken we verder dan de wijk én het energiedeel om te zien wat je gemeente-breed slim kunt doen.
Er speelt altijd meer in de openbare ruimte. Wellicht zijn er slimme combinaties te maken. De stappen in de routekaart van Dronten sluiten bijvoorbeeld aan bij de geplande renovaties van sociale huurwoningen van de woningcorporatie OFW. Dit soort koppelingen verbetert de financiële haalbaarheid en vergroot het draagvlak onder de inwoners.
Meenemen levert geld op
De inwoners denken graag mee. Op het gebied van participatie werkt Dronten al langere tijd met een speciale website ‘Ik praat mee’. Daarnaast heeft Sweco via de Maptionaire, een enquête onder inwoners, inzichtelijk gemaakt waar de energie, de weerstand en mogelijke koppelkansen zitten. Naast de inwoners werd ook de Raad vanaf het begin meegenomen zodat ze weten welke te nemen besluiten op ze afkomen tijdens de stappen naar aardgasvrij Dronten.
“Sloop de participatie er niet uit. Dit kost tijd, maar verdien je later dubbel en dwars terug.” – Mirjam Pronk, Adviseur Warmtetransitie bij Sweco
Walk the talk
Geloofwaardigheid van aardgasvrij is heel hard nodig op dit moment. Balans in de keuzes voor de route ernaar toe is de sleutel. Hoge gemeentelijke ambities op gebied van duurzaamheid en klimaat versus reële stappen op basis van woningvoorraad, partners en de huidige status quo. Dronten geeft met haar transitievisie richting aan waarbij zijzelf het goede voorbeeld geeft. Het nieuwe gemeentehuis is helemaal energieneutraal, van het aardgas af. Zo laten ze zien dat het kan.
Aan de slag
Dronten is begonnen. De bewustwording is van start. Gemeente en inwoners gaan vanaf nu merken wat erbij komt kijken om van het aardgas af te gaan, want ze moeten ermee aan de slag. Zelf gaan nadenken over wat ze zelf kunnen doen. De gemeente hoopt over twintig jaar dat de inwoners hun huis goed hebben geïsoleerd en dat ze met zonnepanelen voldoende duurzame energie opwekken (individueel of via een energie coöperatie). En natuurlijk dat bewoners bij verbouwingen, naast verbetering van de keuken en badkamer, ook warmte en koeling meenemen. Ook wil de gemeente graag een proeftuin rondom waterstof om te laten zien wat je met zo’n grote hoeveelheid duurzame energie kan doen.
Onze inwoners merken er uiteindelijk niets van. Ze zitten nu lekker warm en in 2050 zitten ze er nog steeds warm bij. Eigenlijk maakt het dus niet uit, als je maar ergens de thermostaat omhoog kunt draaien. Maar zover zijn we nog niet. Geert Gielen, regisseur Duurzaamheid bij Gemeente Dronten
Ingrediënten voor succesvolle transitievisie: techniek, transitiemanagement, financiële haalbaarheid en draagvlak.
Moeten alle gemeenten hun transitievisie warmte klaar hebben.
Binnen nu en 30 jaar is het gebruik van aardgas verleden tijd voor iedereen in Nederland.