0 van 0 resultaten voor ""

Groene waterstoffabriek: Energie als water

Locatie

Vlissingen en Terneuzen

Klant

VoltH2

Expertise

Vergunningen, subsidies, conceptstudies, detail engineering

Doel

Ontwerpen en vergunnen groene waterstoffabrieken

SDG 7 Betaalbare en duurzame energie
SDG 9 Industrie, innovatie en infrastructuur
SDG 11 duurzame steden en gemeenschappen
SDG 13 Klimaatactie

Windenergie geeft slinger aan de energietransitie

Sweco ontwerpt in opdracht van VoltH2 twee groene waterstoffabrieken in het Zeeuwse havengebied ‘North Sea Port’. Dankzij deze 25 megawatt waterstofelektrolyse installaties zal binnen enkele jaren miljoenen kilo’s waterstof geproduceerd worden via windenergie. Daarmee kan voorzien worden in de energiebehoefte van de omliggende industrie en zelfs huishoudens. Vooral de omschakeling van de industrie op deze groene energiebron heeft enorme impact op de energietransitie.

De impact van waterstof

Waterstof is een cruciale schakel in de energietransitie. De komende 30 jaar zal het volledige energiesysteem, zowel industrieel als huishoudelijk, zich transformeren tot een CO2-arm tot CO2-vrij systeem. Dat is nogal wat. Dit vergt vele frisse inzichten en innovaties. Kern van die transitie is dat er niet één systeem en één oplossing voor is, maar een integraal en samenhangend systeem. Waterstof speelt hierin een belangrijke rol, omdat het de industrie van groene energie kan voorzien.

De inzet van beschikbare commerciële groene waterstof is één van de sleutels in de wereldwijde energietransitie om het gebruik van fossiele brandstoffen te beperken. Dit wordt nu snel een economische realiteit. Zeeland biedt enorm veel potentieel vanwege de grootschalige vraag naar waterstof, de plannen voor regionale verbindingen en de ruimte voor duurzame energieproductie middels wind op zee. – André Jurres, oprichter en algemeen directeur van opdrachtgever VoltH2

Innovatie van betekenis

Tot nu toe wordt waterstof grotendeels geproduceerd uit aardgas. Met de twee geplande waterstoffabrieken komt hier verandering in. Groene waterstof wordt opgewekt met elektriciteit, die komt van windenergie op zee. De geplande fabrieken kunnen deze zo onttrekken en benutten. Voor de bouw wordt gebruik gemaakt van technologie die al succesvol is toegepast in de industrie en die bij diverse leveranciers te verkrijgen is. Via de integratie van opslag van waterstof kunnen lokale tankstations ook bevoorraad worden. De groene waterstoffabriek zal door haar ontwerp uitbreidbaar zijn tot 100 megawatt met een potentiële productie van circa 15 miljoen kg groene waterstof per jaar. Ter vergelijking: met de energie uit 1 kg waterstof kan een personenwagen zo’n 100 km afleggen.

Kennis gebundeld

Sweco is geselecteerd en is in de eerste projectfase verantwoordelijk voor het volledige ontwerp, de benodigde vergunningen en de subsidies. Met een internationaal team van Belgische en Nederlandse specialisten is Sweco in staat om het totale project integraal uit te voeren. Die integraliteit gaat ver en behelst niet de energietechniek alleen, maar bijvoorbeeld ook de procestechnologie en de bouw. Zo is de hoeveelheid geluid die de fabriek produceert aan limieten gebonden. Dit is bepalend voor het ontwerp van de gebouwen en de te kiezen apparatuur. Dit heeft op zijn beurt weer invloed op de brandveiligheid. En juist bij waterstof is brandveiligheid cruciaal. Door alle specialisten in een vroeg stadium bij elkaar te brengen, is binnen een paar maanden het idee uitgewerkt en zijn de vergunningen aangevraagd. Dit is bij uitstek de kracht van het integrale team.

We staan voor een enorme uitdaging de komende 30 jaar om ons energiesysteem om te vormen tot een CO2-arm systeem. Waterstof zal hierin een belangrijke rol gaan spelen. Met ons internationale netwerk van experts zijn wij in staat om VoltH2 volledig te ondersteunen op deze reis. – Bert van Renselaar, business director energietransitie bij Sweco

Heb je een uitdaging of een andere vraag voor ons?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.