0 van 0 resultaten voor ""

Duurzame Energiecampus Leeuwarden

Locatie

Leeuwarden, Friesland

Klant

Energie Kenniscentrum Leeuwarden

Partner

Ohpen Ingenieurs en Friso Bouwgroep

Expertise

Geotechniek

Doel

Duurzaam bouwen op een inklinkende afvalbult

SDG 7 Betaalbare en duurzame energie
SDG 8 Eerlijk werk en economische groei
SDG 9 Industrie, innovatie en infrastructuur
SDG 11 duurzame steden en gemeenschappen
SDG 12 Verantwoorde consumptie en productie
SDG 13 Klimaatactie

Bouwen op ondergrond waar je niet in kunt wroeten

Uniek in Nederland, uitdagend en zeker niet een alledaags project om aan te werken: de realisatie van het Energie Kenniscentrum in Leeuwarden. Normaal check je de ondergrond voordat je er op kunt bouwen. Maar in een afvalbult mogen we niet prikken, die moet gesloten blijven. Dus dan moet je inventief zijn en naar andere oplossingen kijken.

In opdracht van eigenaren Koninklijke Oosterhof Holman en Ekwadraat ontwierp Sweco een uniek model dat het gedrag van de nog steeds inklinkende vuilstortbult kan voorspellen, waardoor de bouw van het kenniscentrum mogelijk werd.

Het grootste vraagstuk bij de Schenkenschans was de mogelijke vervorming van de afvalberg. Omdat Sweco eerder een funderingspilot heeft uitgevoerd op de Bavelse Berg aan de rand van Breda, is hetzelfde principe in Leeuwarden toegepast. Met grond werken, betekent dat je altijd rekening moet houden met marges. Bij een afvalberging komt daar nog een extra component bij: je kunt geen grondonderzoek uitvoeren, maar moet wel de vertaalslag weten te maken naar een aantal wetmatigheden.

Het is absoluut een unieke opdracht een gebouw te construeren dat het gedrag van stortmateriaal moet volgen.

Arnold Kleinjan, senior adviseur geotechniek bij Sweco

Haalbaarheidsstudie voor het bouwen op een pruttelende heuvel

De stortplaats voor bouw- en sloopafval werd in 1998 gesloten en ‘ingepakt’ door provincie Friesland. Op de achtergebleven twaalf meter hoge heuvel is het nieuwe kenniscentrum gebouwd. Vanwege de folieconstructies in de voormalige stortplaats was het niet mogelijk het fundament in de grond te plaatsen.

We hebben gefaseerd de haalbaarheid van bouwen op de Schenkenschans in kaart gebracht: met een haalbaarheidsonderzoek, een nadere analyse van onder meer de mogelijke verzakking en met het aanbrengen en monitoren van een proefbelasting.

Contructie Energiekenniscentrum Leeuwarden op voormalige afvalberg

Het mooie is, dat je begint met een probleem en het stap voor stap samen oplost. Samen met Ohpen Ingenieurs brachten we, na uitgebreid onderzoek, advies uit over de toelaatbare belasting en de vervormingsverschillen waar rekening mee gehouden moest worden. Dit advies heeft Friso Bouwgroep vervolgens als uitgangspunt voor de daadwerkelijke bouw van het kenniscentrum gebruikt.

Duurzaamheidsambities raken de omgeving van de Energiecampus

In opdracht van de gemeente Leeuwarden heeft Sweco tevens zorggedragen voor het planologisch vastleggen van de duurzaamheidsambities van de Energiecampus. Onderdeel hiervan zijn een milieueffectrapportage en bestemmingsplan. Belangrijkste thema was de impact van duurzame energieopwekking op het ‘grijze’ milieu (geluid, lucht, geur, externe veiligheid) en natuur (stikstof).

Energiekenniscentrum Leeuwarden op voormalige afvalberg
Het kenniscentrum is voor de initiatiefnemers een droom die uitkomt. Zo’n 35 jaar geleden is bij mij het eerste zaadje geplant voor duurzaam ondernemen, en het doet mij persoonlijk veel dat dit gebouw er nu staat. Laten we op deze bijzondere plek dingen anders doen en samenwerken aan de energietransitie.

Harm Beerda van Oosterhof Holman

Samen aan de slag met jouw ambities

Heb jij een volgende uitdaging voor ons om ons in vast te bijten? We praten graag met je verder om voor jou, net als in Leeuwarden, een unieke constructie neer te kunnen zetten die past bij jouw ambities.

Heb je een uitdaging of een andere vraag voor ons?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.