Parametrisch ontworpen gevel voor ASML
ASML Gebouw 3, Veldhoven
Een prettige werkomgeving en een beeldbepalend gebouwontwerp dat voldoet aan de hoogste duurzaamheids- en gezondheidsambities.
Projectinformatie
Klant
ASML
Locatie
Veldhoven
Partner
Ex Interiors, Architech Company, Stam + de Koning / Visser & Smit Bouw, Adviesbureau Tielemans, Deerns, Brink
Expertise
Fotograaf
Marcel van der Burg
Gebouw 3 is onderdeel van het Campus 2.0 project. Met dit omvangrijke project beoogt ASML om alle circa 15.000 werknemers van de regio Eindhoven in Veldhoven bijeen te krijgen om de onderlinge samenwerking nog beter te kunnen stimuleren. Gebouw 3 is gelegen aan de rand van de Run 6500 en zal circa 2.400 researchmedewerkers gaan huisvesten in een gezonde, open en flexibele werkomgeving die de cultuur van samenwerking van ASML optimaal weerspiegelt.
Flexibel werk- en ontmoetingsgebouw
Gebouw 3 is circa 28.500 m² BVO en heeft 9 bouwlagen. Het gebouw bestaat grotendeels uit werkomgeving volgens het “SAFe” principe (het flexibele ASML werkconcept). In deze omgeving bevinden zich naast werkplekken vele social corners, collaboration areas en vergaderruimten. Ook zijn er activiteitenruimten en stilteruimten in het gebouw. De onderste 3 bouwlagen zijn georiënteerd op het atrium. Hier is de Plaza inclusief keuken en uitgifte gelegen, waar men kan lunchen en ontmoeten. De Plaza is toegankelijk voor alle ASML medewerkers.
Well Platinum en BREEAM Excellent
Gebouw 3 is een uiterst duurzaam gebouw, waarin aandacht voor de gezondheid en het welbevinden van de gebruikers voorop staat. Dit komt tot uiting in het BREEAM Excellent label en het WELL Platinum certificaat. De gewenste BREEAM Excellent score wordt behaald door een combinatie van energievraag beperkende maatregelen, en het duurzaam opwekken van de nog benodigde energie, onder meer door 828 zonnepanelen die grotendeels op het dak van het gebouw zijn gelegen.
Parametrisch ontworpen gevel
Een bijzondere innovatie is de parametrisch ontworpen gevel. Deze innovatieve technologie is ingezet om de toetreding van zonlicht (dus warmtetoetreding) te minimaliseren en daglicht zo diep mogelijk in de ruimte laat vallen. De gevel draagt op deze wijze bij aan een energiebesparing op de verlichting en de koeling.