0 van 0 resultaten voor ""

Architectuur wooncomplex LIFE verbindt Amsterdammers

Locatie

Amsterdam

Klant

VORM / Porten Development

Expertise

Architectuur

Doel

Een duurzame woonomgeving waar verschillende doelgroepen in verbinding met elkaar van het leven kan genieten.

SDG 3 Goede gezondheid en welzijn
SDG 11 duurzame steden en gemeenschappen
SDG 15 Leven op het land

Architectuur om samen van te genieten

Als we het hebben over een gebouw dat in verbinding staat met zijn bewoners en omgeving, dan hebben we het over LIFE. Een duurzaam appartementencomplex op het nieuwe Revaleiland in de Amsterdamse Houthaven. Ontworpen voor 55-plussers die willen blijven wonen en leven zoals ze gewend zijn. Op een ongedwongen manier zorgt het ontwerp van onze architecten van VAN AKEN, part of Sweco dat oudere en jongere inwoners elkaar vinden en ontmoeten. Met alle (zorg)faciliteiten binnen handbereik en een bruisend pleintje voor de deur. En dat in het hart van de stad. Het karakteristiek Amsterdams ontwerp smelt samen met de omgeving. De nominatie voor de prestigieuze Zuiderkerkprijs in 2020 was de kers op de taart.

Vorm volgt functie

Om zo’n verbinding te kunnen creëren heb je een kritische en empathische blik nodig. Zo keken we voor LIFE nauw naar de beleving van de oudere doelgroep en maakten we een ontwerp dat naadloos aansluit op hun behoeften en wensen. Zo hebben alle woningen van het complex een zorgvuldig ontworpen zorgplattegrond, die voldoet aan het ZorgPlus label. Daarnaast vind je in de plint een gezondheidscentrum met voorzieningen zoals een huisartsenpraktijk, apotheek, fysiotherapie, dagopvang en thuiszorg. Ook hebben we in ons ontwerp rekening gehouden met woongroepen voor intramurale zorg en voor kwetsbare ouderen.

 

Reflectie van sociale historie

De gemeente Amsterdam wilde dat het plan recht doet aan de historie van de Spaarndammerbuurt. Dit was van oudsher een hechte arbeiderswijk met sociale woningbouw daarom omvatten de 121 appartementen van Houthaven LIFE 121 naast zorgappartementen met ‘ZorgPlus’ label en levensloopbestendige vrije sector appartementen ook sociale huur appartementen.

Een ‘echt’ thuis

Naast de functionele eisen is het creëren van sfeer onmisbaar om verbinding te bereiken. Het ontwerp van LIFE voelt daarom als een echt thuis. Een plek waar buren naar elkaar omkijken. Waar een grote diversiteit aan mensen met elkaar in verbinding komt. Ons ontwerp nodigt je uit om samen met je buurman koffie te drinken, met je vriendin om de hoek de stad in te wandelen of samen bij te komen aan het water. Zo is het voor alle bewoners, ongeacht hun levensstijl of afkomst, prettig om hier te wonen.

 

Amsterdamse school architectuur

Loop je vanuit de Spaarndammerbuurt langs LIFE, dan valt de Amsterdamse school architectuur als eerste op. Robuuste bouwblokken, karakteristieke voordeuren en gevarieerde gevels. Details die je doen denken aan de omgeving van de Amsterdamse schooliconen uit de buurt. Afgewerkt met ambachtelijk metselwerk. Het gebouw past hierdoor uitstekend tussen de kenmerkende historische gebouwen en de levendige omgeving.

Er is een natuurlijke verbinding tussen oud en nieuw. Niet voor niets zie je de Amsterdamse School-architectuur, met een ‘voetje en een hoedje’, terug in de bouwstijl van LIFE – Gert van den Hoven, senior architect Van Aken, part of Sweco

Duurzaam en milieuvriendelijk ontwerp

In ons ontwerp van LIFE neemt naast de verbinding tussen de bewoners, duurzaamheid een prominente plek in. Het gebouw is volledig klimaatneutraal vanwege het energie- en materiaalgebruik. Zo ligt het dak van het wooncomplex vol zonnepanelen en zijn alle woningen aangesloten op stadsverwarming. Hoe lager de EPC, hoe lager het energieverbruik daarom hebben alle woningen een EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt) van 0.15.

BIM voorkomt verrassingen

Tijdens het ontwerp maakten we gebruik van Bouw Informatie Management (BIM). Deze technologie voegt alles in één digitaal informatiemodel. Hierdoor konden we integraal ontwerpen en alvast vooruitkijken op de bouwvoorbereiding en de bouw zelf. Zo voorkomen we verrassingen tijdens de bouw zoals onvoorziene kosten. Het project hebben we namelijk al een keer digitaal in het 3D gebouwd. Nog een voordeel? De visualisaties uit BIM gaf ook onze opdrachtgevers een goed beeld van het gebouw. Hierdoor konden ze actiever meedenken tijdens het ontwerpproces. Zo komen we samen tot een beter ontwerp.

121

woningen bevinden zich in het LIFE complex

200

meter lopen van cafeetjes, theater, supermarkten en bibliotheek

19.300 m2

groot is het gehele complex

Heb je een uitdaging of een andere vraag voor ons?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.