0 van 0 resultaten voor ""

Architectuur ASML-campus Gebouw 3

Locatie

Veldhoven

Klant

ASML

Expertise

Architectuur

Doel

Een prettige werkomgeving en een beeldbepalend gebouwontwerp dat voldoet aan de hoogste duurzaamheids- en gezondheidsambities

SDG 3 Goede gezondheid en welzijn
SDG 7 Betaalbare en duurzame energie
SDG 11 duurzame steden en gemeenschappen
SDG 15 Leven op het land

Gezonde en duurzame architectuur

Het indrukwekkende ASML Gebouw 3 op de Veldhovense ASML-campus is ontworpen door JHK Architecten, part of Sweco. Met een oppervlakte van 28.500 m² biedt dit duurzame gebouw een gezonde, open en flexibele werkomgeving die de cultuur van samenwerking van ASML optimaal weerspiegelt voor 2.400 medewerkers. Het is een blikvanger aan de rand van de campus, optimaal afgestemd op de omgeving. Met het BREEAM-Excellent label en WELL Platinum-certificaat voldoet het aan de strengste duurzaamheids- en gezondheidseisen. De innovatieve parametrische elementgevel draagt hier sterk aan bij én is een absolute aandachtstrekker.  

Ruimtelijke planning was architectonische uitdaging

Ruimtelijke planning was architectonische uitdaging

High-tech bedrijf ASML wil met het Campus 2.0 project de onderlinge samenwerking tussen werknemers stimuleren. Gebouw 3 is onderdeel van het Campus 2.0 project. Een van de grootste architectonische uitdagingen voor onze architecten was op een hoogwaardige manier de benodigde 28.500 m² inpassen op een krappe locatie. Onze architecten ontwierpen een compact, groot en kloek gebouw met diepe vloeren waarin je open werkplekken kunt creëren voor grote projectteams passend bij de ASML-filosofie dat iedere werknemer een eersterangs werkplek verdient.  

Eerst rekenen dan tekenen

Het ontwerpen vanuit functionaliteit is kenmerkend voor JHK Architecten, part of Sweco. De stelregel is dan ook ‘eerst rekenen dan tekenen’. Het berekenen van werkplekgroottes, lichtinval en dieptewerking is een analytisch proces wat nog niets met vormgeving te maken heeft. Onze architecten brengen techniek, eisen en wensen vervolgens samen in het ontwerp. Zo verliep ook ons ontwerpproces van Gebouw 3.

Well Platinum en BREEAM Excellent

Gebouw 3 is een uiterst duurzaam gebouw waar aandacht voor de gezondheid en het welbevinden van de gebruikers voorop staat. Dit blijkt uit het toegekende WELL Platinum certificaat en BREEAM Excellent label. Met een combinatie van energievraag beperkende maatregelen en het duurzaam opwekken van de nog benodigde energie door toepassing van onder meer 828 zonnepanelen behaalde het gebouw de gewenste BREEAM Excellent score. Ook de innovatieve parametrisch ontworpen gevel draagt hier sterk aan bij. 

Architectuur ASML gebouw 3 Veldhoven

Innovatieve parametrisch ontworpen gevel

Samen met Architech Company, een bureau gespecialiseerd in parametrisch ontwerpen, voerden we zorgvuldig berekeningen uit met betrekking tot zoninval, diepte en hoogte. Hierdoor kwamen we tot elementgevels met vinnen die in diepte variëren. Deze parametrisch ontworpen gevel is een  innovatieve ontwerpmethodiek die de toetreding van zonlicht minimaliseert en tegelijkertijd daglicht diep in de ruimte laat doordringen. Het ontwerp draagt hiermee bij aan aanmerkelijke energiebesparingen op het gebied van verlichting en koeling. Daarnaast biedt de gevel een dynamisch aanzicht dat zich in verschillende seizoenen en momenten van de dag op unieke wijze presenteert.  

Architectuur ASML gebouw 3 Veldhoven parametrisch ontworpen gevel
Architectuur ASML Gebouw 3 Veldhoven - parametrisch ontworpen gevel

Flexibel werk- en ontmoetingsgebouw

Het negen bouwlagen tellende gebouw bestaat grotendeels uit een werkomgeving die we ontwierpen volgens het “SAFe” principe (het flexibele ASML-werkconcept). In het gebouw vind je naast werkplekken, veel informele ontmoetingsplekken, samenwerkplekken en vergaderruimten. Ook zijn er activiteiten- en stilteruimten. De onderste drie bouwlagen zijn georiënteerd op het atrium. Hier is de Plaza met keuken en uitgifte waar alle ASML-medewerkers gebruik van kunnen maken om te lunchen of mensen te ontmoeten. 

1019

gevelelementen in 15 weken gemonteerd

28.500

voor 2.400 researchmedewerkers om fijn te kunnen werken

828

zonnepanelen om duurzame energie op te wekken

Reynaers Projectprijs 2023

Reynaers Projectprijs 2023

Het door JHK Architecten, part of Sweco ontworpen Gebouw 3 voor ASML is genomineerd voor de prestigieuze Reynaers Projectprijs 2023! In oktober volgt de uitslag.

Denk jij weleens na over de toekomst?

Wij doen niet anders. En daardoor ontstaan mooie projecten en verhalen. Ontvang 10x per jaar meer nieuws over toonaangevende innovaties, projecten en persoonlijke verhalen in je mailbox. Weet hoe de wereld verandert en wij, samen met jou, het verschil maken. Elke dag opnieuw.