0 van 0 resultaten voor ""

Duurzame energie infrastructuur 

Een dag zonder warmte of elektriciteit kunnen we ons niet voorstellen. Energie is de motor van onze maatschappij. En duurzame energie de motor van morgen. Was ons energienet oorspronkelijk voor het simpelweg faciliteren van vraag en aanbod. Tegenwoordig is deze van én voor ons allemaal. Uitgestrekte zonneweides verschijnen in ons landschap. Windturbineparken komen van de grond. Warmtenetten worden aangelegd.  

Van duurzame energiebron naar gebruiker 

De noodzaak om over te stappen op duurzame energie, dringt tot ons door. En kan ons in alle opzichten veel opleveren. Voor het klimaat, de volksgezondheid en ook op financieel gebied. Want slim investeren in nieuwe en juiste energiebronnen, betekent op termijn geld besparen en zelfs verdienen.  

Het is daarom belangrijk dat opwekking, transport, efficiënt gebruik en opslag van energie overal goed geregeld zijn. Dat vraagt om kennis van zaken in de breedste zin. Sweco helpt provincies, gemeenten, ontwikkelaars, energiebedrijven en industrieën bij het realiseren van nieuwe duurzame energie infrastructuren. We adviseren over de hele energieketen en leveren duurzame en slimme oplossingen die ervoor zorgen dat energie toekomstbestendig, betrouwbaar en in voldoende mate beschikbaar is en blijft.  

Fietser op weg naast zonnepark voor duurzame energie

Wie verwarmt onze toekomst? 

Elektriciteit, gas en warmte van hernieuwbare bronnen hebben alle drie een belangrijke rol in de toekomstige energievoorziening. Dat komt doordat ze allemaal unieke eigenschappen hebben. Met de juiste mix kan hierdoor een hernieuwbare energievoorziening ontstaan die naast duurzaam, betaalbaar en betrouwbaar blijft. Dat het kan, weten we bij Sweco. Wat we ook weten is dat een rechttoe rechtaan oplossing, zoals bij gas mogelijk was, er alleen niet is. Maar welke bron is wijsheid? Welke energiedrager sluit aan bij de bron? Welk transport is de juiste? En is een opslagsysteem nodig? Het is aan ons om jou de weg te wijzen in alle opties die er zijn en jouw energietransitie concreet en behapbaar te maken.   

Duurzame bronnen van morgen 

Warmtenetten, zon en wind vormen een belangrijk onderdeel van de oplossing om Nederland van het aardgas te halen en de CO2-uitstoot sterk te verminderen. En hebben de toekomst voor de distributie van energie. Hoe je die gaat voeden, hangt mede af van de omgeving. Is er restwarmte beschikbaar uit naastgelegen industrie? Kun je warmte opwekken met biomassa, of is aquathermie de oplossing? In dat geval gebruik je de warmte uit oppervlaktewater, maar ook afvalwater uit de rioolwaterzuivering kan geschikt zijn. Zelfs zon- en windenergie kunnen een rol spelen bij het warmtenet, afhankelijk van de geografische ligging. En om duurzaam opgewekte energie, zon en wind bruikbaar te maken voor de gebouwde omgeving en industrie ontkomen we niet aan opslagsystemen. Deze zijn in allerlei vormen al beschikbaar en worden de komende jaren steeds belangrijker in de route naar duurzame nieuwe energie infrastructuren.   

Bij Sweco hebben we kennis op al deze vlakken. Diepgaande én brede kennis. Van specialistische kennis over fossiele, duurzame en alternatieve energiebronnen tot gebiedsinpassingen. En van de techniek, financiën en vergunningen tot omgevingsmanagement en participatie. Een technisch goed project wordt pas echt succesvol als je ook weet hoe je het slim kunt financieren en het elke cent waard is. Alle stakeholders moeten achter de plannen staan en eventuele omwonenden wil je tevreden stellen. Is het project eenmaal gerealiseerd, dan is het belangrijk dat het de beloftes waarmaakt. Wij zijn jouw one-stop-shop.   

Warmtenetten   

Om de klimaatdoelstellingen te bereiken, moeten in 2030 1,2 miljoen Nederlandse huishoudens zijn aangesloten op een warmtenet. Eind 2019 stond de teller op 400.000. Er ligt dus nog een grote opgave voor ons. Eén waar we samen met onze opdrachtgevers werk van maken en waarbij we profiteren van de kennis en voorsprong die Sweco in Scandinavië als koploper heeft.  

Duurzame woonwijk met brug, groen en blauwe lucht

Wamtenetten kosteneffectief realiseren

In basis zit een warmtenet eenvoudig in elkaar. Maar hoe krijg je zo’n warmtenet in de grond? Nu de realisatie van deze infrastructuur niet meer uitsluitend in de handen ligt van energiebedrijven, het steeds drukker wordt in onze ondergrond en men elke euro maar één keer kan uitgeven, vraagt dit om kennis van zaken in de breedste zin.  

In Noordwijkerhout ontwierp en ontwikkelde Sweco een collectief warmte- en koude net dat naast super duurzaam ook financieel aantrekkelijk is. De warmte van de zomer wordt gebruikt voor de verwarming van tapwater of opgeslagen in de bodem tot het winterseizoen. En is duizenden euro’s goedkoper dan een individueel systeem. Zo zitten de toekomstige bewoners van de nieuwbouwwijk Landgoed in den Houte er in de winter warmpjes bij en in de zomer lekker koel.   

Duurzame energie van warmte en licht   

Zonne-energie, het kost niets en is er elke dag. De laatste jaren hebben zonnepanelen snel terrein gewonnen in Nederland. Op de daken van onze huis en langs onze wegen. Niet verwonderlijk gezien de snelle terugverdientijd en het in vele gevallen gemak waarmee het gerealiseerd kan worden. Ingewikkeld wordt het wanneer de eigenaar van de woningen niet de gebruiker van de energie is en deze woningen nodig heeft om de verduurzaming mogelijk te maken. Neem woningcorporaties en hun vastgoedportefeuilles of gemeenten die de regierol hebben in aardgasloos maken van al hun wijken. Zo heeft Sweco voor woningcorporatie Ymere een slimme combinatie van techniek, in dit geval zon, en financiering gevonden. Met als resultaat dat Ymere 8.500 woningen kan verduurzamen zonder dat zij en de bewoners in de buidel hoeven te tasten. Sterker nog, de ESCo die we hier hebben toegepast levert alle partijen een gegarandeerde besparing op. 

spelende kinderen in duurzame woonwijk Leeuwarden

Restwarmte  

Bij restwarmte denkt men al snel aan alleen de grote industriële gebieden. Zoals de kansen die er liggen vanuit de Rotterdamse havens. Maar er is veel meer mogelijk om steden en dorpen van restwarmte voorzien. Denk aan de grote hoeveelheden restwarmte die vrijkomt van datacenters die als paddenstoelen uit de grond komen of de fabriek om de hoek. Doordat deze warmte vaak op hoge temperatuur aangeleverd kan worden én dichtbij te vinden is, is aanpassing van de installatie in woningen en een grootschalige nieuwe infrastructuur niet nodig.   

In Loenen en Eerbeek gaan mogelijk honderden woningen van het gas af dankzij papier. Al sinds de 17e eeuw zijn papierfabrieken een belangrijke bron van inkomsten voor de inwoners daar. En uit onderzoek van Sweco blijkt dat de restwarmte van deze fabrieken honderden woningen via een eenvoudig te realiseren warmtenet kan voorzien van duurzame energie. Met behulp van GIS hebben we een gedetailleerde analyse van alle mogelijkheden, kansen en baten kunnen maken.   

Duurzame energie in Oud Eerbeek, Nederland

Heb je een uitdaging of een andere vraag voor ons?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.