Zo zetten we onze expertise in

Wij zorgen ervoor dat onze klanten de potentiele risico’s en rendementen van vastgoed- en infrastructuurbeleggingen volledig doorgronden. Daarvoor bundelen wij onze beleggingsexpertise met de technische kennis van 17.000 Sweco-ingenieurs en state-of-the-art datasystemen. Ons team zorgt ervoor dat portefeuilles in control zijn en voldoen aan de eisen van toezichthouders en achterban.

Masterclass en research paper

Wat maakt vastgoed of infrastructuur aantrekkelijk als investering? En welke kansen biedt de huidige markt? Om inzicht te krijgen in deze thema's verzorgen we de masterclass ‘Beleggen in vastgoed en infra'. We deden dit recent voor bijvoorbeeld het Pensioenfonds Foodservice, het Philips Pensioenfonds en het Pensioenfonds voor de betonsector.

Daarnaast doen we in opdracht van onze klanten onderzoek op maat. Daarbij analyseren we zowel historische gegevens als trends en prognoses. In een research paper vatten we de interessantste ontwikkelingen en beleggingskansen samen.

Quarterly European Insights

We doen doorlopend onderzoek naar trends op het gebied van vastgoed en infrastructuur en de kansen voor onze klanten. Bekijk onze meest recente rapporten:

Research en strategisch advies

Research is het fundament van elke beleggingsbeslissing. Wij beschikken over een dedicated researchteam en dataspecialisten, die met fundamentele economische en marktanalyses de basis leggen voor iedere portefeuillestrategie. Onze strategische partners in de Verenigde Staten en Azië-Pacific ondersteunen ons team met lokale expertise en assetdata tot op postcode- en huisnummerniveau. Op basis van de uitkomsten adviseren we over de meest efficiënte beleggingsstrategie, afgestemd op de huidige portefeuille, risicotolerantie en beleggingsdoelstellingen.

Selectie en due dilligence

Op basis van de huidige portefeuille, de investeringsstrategie en het investeringsplan selecteren wij de meest efficiënte beleggingen. Wij gebruiken onze eigen fonds/manager-database en meerdere externe databases om een longlist van het beschikbare fondsuniversum samen te stellen. Op basis van de vooraf gedefinieerde investeringscriteria en data van de fondsmanagers stellen we een relevante shortlist op. Hieruit selecteren we met ons geauditeerde multicriteria-analysemodel de meest preferente beleggingsfondsen.

Wij voeren een grondig due diligence-onderzoek uit op geselecteerde beleggingen. De onderwerpen waarop wij due diligence uitvoeren, omvatten onder andere fondsstructuur, governance, beleggingsproces, management, prestaties, kosten en portefeuille.

Portefeuille beheer

Ons team is continu gericht op de best mogelijke performance. Met onze technische expertise dagen we fondsmanagers uit om maximale waarde te creëren. Tegelijkertijd zorgen we ervoor dat onze klanten in control zijn over hun portefeuille. We monitoren de fondsen met een uitgebreid team van analisten en leveren elk kwartaal een gedetailleerde rapportage. We onderhouden het contact met fondsmanagers en zijn aanwezig bij aandeelhoudersvergaderingen. Zo ontzorgen we onze opdrachtgevers volledig.

Voorbeelden

 • Beleggingsmonitoring
 • Beleggingsadministratie en rapportage
 • Benchmarking
 • Risk/return-analyse
 • Performance-analyse
 • Periodieke reviews van de performance

PGGM: 'Een ervaren groep consultants met een duidelijke visie'

Capital Consultants had een duidelijke visie die op sommige punten afweek van de onze.

 

 

Erik van de Brake, hoofd Infrastructuur bij PGGM, kijkt terug op de review van Capital Consultants op een businessplan voor investeringen in infrastructuur. De directie van PGGM wilde graag een second opinion en zocht daarvoor een externe partij met kennis van de markt.

Tijdens een presentatie hebben de consultants van Sweco hun oordeel toegelicht en onderbouwd met argumenten. Een ervaren groep consultants, die meer plannen voor beleggingen in infrastructuur hebben gezien. Het is prettig om met zo'n partij inhoudelijk te discussiëren, daar word je altijd wijzer van.

Meer weten?

 • Saskia
  van den Bronk
  Afdelingshoofd Capital Consultants