0 van 0 resultaten voor ""

Sweco helpt het industriële Canadese bedrijf Enerkem op weg in Europa

Circulair produceren en afvalstromen oneindig gebruiken: daar ligt de toekomst. In 2020 is het mogelijk. Althans, als het aan Enerkem ligt. Het bedrijf uit Canada heeft grootse plannen voor de bouw van een chemische fabriek waar huishoudelijk afval van 700.000 huishoudens wordt omgezet in methanol. AkzoNobel zal dan een deel van de methanolproductie gebruiken voor de productie van diverse alledaagse producten. In Canada staat al zo’n fabriek. Nu zijn er plannen om ook in Europa dergelijke installaties te bouwen. Rotterdam is de eerste locatie waarvoor concrete plannen liggen. Sweco is gevraagd om in kaart te brengen met welke wet- en regelgeving het bedrijf rekening moet houden. En gaat nog een stap verder.

AARDBEVINGEN EN DRASSIGE BODEMS
Op advies van Sweco brengt het bedrijf naast de wet- en regelgeving ook de eisen voor de constructie van de fabriek en de werkplekken voor Enerkem in kaart. ,,In Noord Amerika zijn er bijvoorbeeld aardbevingen”, licht Felix Herlan projectleider Industrie bij Sweco toe. ,,Daar moeten ze rekening mee houden bij de bouw. Die hebben we in de regio Rotterdam gelukkig niet. Maar hier is er sprake van een ‘drassige’ bodem. Dat vraagt wat extra’s van de constructie.” Ook de eisen voor werkplekken verschillen met die van Canada. In Nederland moet iedere werkplek bijvoorbeeld daglicht krijgen. Allemaal zaken waarmee Enerkem in haar ontwerp rekening moet houden. ,,Wij maken het helder en scheppen duidelijkheid in het woud van regels en wetten”, aldus Felix.

CIRCULAIR DENKEN EN DOEN
Rotterdam heeft de ambitie om voorhoedespeler te zijn op gebied van circulaire economie. Als ingenieursadviesbureau is Sweco dagelijks bezig de samenlevingen en steden van de toekomst vorm te geven. Circulair denken en doen is daarbij belangrijk. De opdracht van Enerkem voor de bouw van de afvalverwerker in Rotterdam sluit hier naadloos bij aan. ,,Niet-recycleerbare afvalstoffen worden normaliter verbrand”, vertelt Felix. ,,Dan komt er CO2 vrij en er is geen sprake van hergebruik. Als Enerkem straks afval omzet in methanol, dan kan Akzo Nobel er allerlei producten van maken. Circulair denken en doen dus! Daar dragen we graag onze steen aan bij.”

SNEL SCHAKELEN
Sweco kreeg een maand de tijd om het rapport op te leveren. Een team met experts op het gebied van onder andere civiele techniek, elektrotechniek, een architect en een constructeur ging voortvarend te werk. ,,Snel schakelen en zodra informatie beschikbaar is, delen”, dat is belangrijk bij zo’n opdracht”, vindt Felix. ,,En dat deden we. Enerkem heeft namelijk een zeer ambitieuze planning voor het ontwerptraject. Met onze informatie konden ze tegelijkertijd dat wij aan het rapport werkten, zelf ook al verder aan de slag. “

KORT OP DE BAL
De samenwerking met de Canadese opdrachtgever loopt goed. Het team heeft wekelijks overleg met de opdrachtgever in Canada. Er zijn korte lijnen en de sfeer onderling is goed. ,,We spelen kort op de bal”, zegt Felix. ,,Dat is nodig. Alleen op deze manier weten we of we op de goede weg zijn. En het ziet ernaar uit dat we dat zijn. Er ligt al een aanvraag voor een vervolgopdracht. Dat is een goed teken.”

Naast Akzo, werkt Enerkem samen met het Havenbedrijf Rotterdam en het bedrijf Air Liquide om dit project te realiseren.

MEER INFORMATIE
Wilt u meer informatie over dit project of onze dienstverlening in de industriële sector? Neem contact op met Felix Herlan of Marcel Maijenburg.

CONTACT
Felix Herlan
Projectleider Industrie
T: +31 88 811 48 03
E: Felix.Herlan@sweco.nl

Marcel Maijenburg
Projectleider Industrie
T: +31 88 8114990
E: Marcel.Maijenburg@sweco.nl