0 van 0 resultaten voor ""

Column: Revolutionair bouwen aan de stad van de toekomst met BIM

Wat weet jij van het Bouwwerk Informatie Model (BIM)? En wat kan het voor jouw organisatie betekenen de komende jaren? BIM is het bewijs dat de digitale revolutie in volle gang is. 2018 staat bij Sweco in het teken van BIM. Wij zien het als een belangrijke sleutel bij de ontwikkeling van de stad van de toekomst.

Door Robin de Rooy

December is voor mij een maand van reflectie. Ik kijk dan altijd even terug op het afgelopen jaar. In 2017 hield het onderwerp ‘BIM’ mij veelvuldig bezig. BIM staat voor Bouwwerk Informatie Model. Maar nu het steeds meer ingeburgerd raakt, wordt er ook wel gesproken over Bouwwerk Informatie Management. Hoewel het model nog in de kinderschoenen staat, was het dit jaar BIM voor en BIM na. Is BIM dan weer zo’n Bijzonder Irritant Modewoord? Daarop kan ik volmondig ‘nee’ zeggen.

VAN MENS NAAR MACHINE
Maar wat is BIM dan wel? Waar is het goed voor? En wat zijn de plannen met BIM voor 2018? Voordat ik daarop het antwoord geef, neem ik je mee in de tijdmachine. We zijn beland in 1750 in Engeland. De 19de-eeuwse stad van toekomst is daar uit de grond gestampt. De industriële revolutie is in volle gang. Stoomlocomotieven rijden met een snelheid van maar liefst 40 km/u. Fabrieken springen als paddenstoelen uit de grond en machines nemen menselijke handelingen over. Ook in Nederland duurt het niet lang meer voor de trekschuit en kleinschalige werkplaatsen plaatsmaken voor grootschalige industrie. Nieuwe technieken hebben het leven van mensen radicaal veranderd.

DIGITALE REVOLUTIE
Sinds de industriële revolutie lijkt de wereld in een steeds rapper tempo te veranderen. Rond 1930 wordt de allereerste analoge computer uitgevonden. In 1971 komt chipproducent Intel met de eerste microprocessor. Een energieverslindend apparaat dat ongeveer een half voetbalveld aan ruimte inneemt. Wie had zich destijds kunnen voorstellen dat veertig jaar later ditzelfde systeem zo groot is als het topje van je vinger? En wie had zich kunnen bedenken dat je er een bibliotheek aan data in kan opslaan?

HOOGSTE VERSNELLING
Ik weet nog goed hoe ik aan het begin van de digitale revolutie zelf mijn computer bouwde. Altijd op zoek naar betere onderdelen, een netwerk uitpuzzelen, nachtenlang sleutelen om het apparaat aan de praat te krijgen. En dan…  bleek mijn zorgvuldig uitgedokterde systeem in no time achterhaald, omdat vrienden alweer met iets beters kwamen. Toen al zeiden wij tegen elkaar ‘wat gaan de ontwikkelingen toch snel’. De ontwikkeling van technologie lijkt in een steeds hogere versnelling te gaan. En BIM is daar het bewijs van. Het is het gevolg van de steeds verdergaande digitalisering.

BIM IN HET KORT
BIM is ontstaan uit de behoefte om processen te automatiseren en zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Veel mensen associëren BIM met 3D-modellen en visualisaties. En dat klopt ook. Maar BIM is meer dan dat. Het is een systeem waarin je alle data – maar dan ook echt álle data – rondom een project kunt verzamelen. Van idee, planontwerp en realisatie tot en met gebruik en sloop. Noem het een levenscyclus. Via BIM kunnen betrokken partijen dus optimaal samenwerken en heeft iedereen altijd toegang tot belangrijke kennis en informatie. Resultaat: dataverrijking, heldere communicatie, betere samenwerking, minder fouten en uiteindelijk dus minder (herstel)kosten.

EEN GOED GESPREK OVER BIM
Het afgelopen jaar hield BIM mij veel bezig. In gedachten sleutelde ik aan het model, zoals ik dat deed bij mijn allereerste computer. Samen met collega’s en klanten gingen er tijdens boeiende BIM-gesprekken heel wat koppen koffie doorheen. De belangrijkste conclusie van 2017 is dan ook: over BIM zijn we nog lang niet uitgepraat en het is onlosmakelijk verbonden met de stad van de toekomst. Mocht je nog op zoek zijn naar een ambitieus voornemen voor het nieuwe jaar, verdiep je dan verder in BIM. Praat erover binnen jouw organisatie of met ons. Met onze praatplaat kun je de basics van BIM er altijd even op naslaan.

2018 IS BIM-JAAR
2018 wordt wat mij betreft het jaar van BIM. Ik ben ervan overtuigd dat BIM de stad van toekomst nog beter vorm kan geven. Inmiddels weet ik hoe dat gaat in de digitale revolutie; die toekomst begint niet morgen, maar vandaag. Laten we eerst nog even rustig genieten van de feestdagen. Dan praat ik daarna graag met je verder over wat BIM in 2018 voor je kan betekenen.  

INFOGRAPHIC BIM
Klik op de afbeelding voor een grotere versie

OVER ROBIN DE ROOY
Robin de Rooy is projectleider en BIM-manager bij Sweco: “Ik daag iedereen uit om mee te gaan in de onbegrensde mogelijkheden van het nieuwe samenwerken met het Bouwwerk Informatie Model (BIM). Met behulp van BIM ontwerpen en ontwikkelen we bij Sweco de samenlevingen en steden van de toekomst.”

CONTACT
Robin de Rooy
Projectleider en BIM-manager
T +31 88 8116334
E robin.derooy@sweco.nl

MEER INFORMATIE
BIM