Parkeergarage Ravel creëert ruimte voor Zuidasdok

/siteassets/nieuws/parkeergarage-ravel-amsterdam-770x433px.jpg

Parkeergarage Ravel creëert ruimte voor Zuidasdok

27 maart 2017
Vrijdag 17 maart werd de start gevierd van de bouw van parkeergarage Ravel. De garage gaat ruimte bieden aan maar liefst 300 parkeerplaatsen en heeft onder andere veel voorzieningen voor elektrische auto’s; het wordt een garage die rekening houdt met duurzame ontwikkelingen in de toekomst. Sweco is in opdracht van Flow Real Estate verantwoordelijk voor onder andere functioneel ontwerp, installaties, constructie en vergunningen.

De A10 Zuid is één van de drukste snelwegen van Nederland. Op de snelweg en bij de afritten S108 en S109 loopt het nu vaak vast tijdens de spits en op de perrons van het station is het nu al erg druk. Reden genoeg voor de gemeente Amsterdam om de Zuidas een flinke impuls te geven. Die impuls krijgt de Zuidas via project Zuidasdok. Dit project omvat de verbreding en het ondergronds brengen van de A10 Zuid in Amsterdam en de uitbreiding en modernisering van het station Amsterdam Zuid. Sweco is ook bij dit project betrokken.

TOEKOMSTBESTENDIGE PARKEERGARAGE
“Hoewel het project Zuidasdok pas echt van start gaat in 2019, zijn de voorbereidingen al in volle gang”, vertelt Wim van der Heide, productmanager Parkeren bij Sweco. “Een van die voorbereidingen is het slopen van een parkeergarage zodat ruimte ontstaat voor de verbreding van de A10. Maar er is natuurlijk wel een nieuwe parkeergarage nodig, eentje die rekening houdt met de toename van de economische ontwikkeling van het gebied en tegelijkertijd rekening houdt met maatschappelijke wensen op het gebied van duurzaamheid.”

Parkeergarage Ravel

VOORZIENINGEN VOOR ELEKTRISCHE AUTO’S
De nieuwe parkeergarage Ravel is volgens Wim ontworpen met de toekomst in gedachten. “De garage wordt gebouwd onder de velden van voetbalvereniging AFC. Zo maken we optimaal gebruik van de beperkte ruimte en is de garage volledig onttrokken aan het zicht. Bijzonder aan deze garage is dat hij licht en zeer overzichtelijk is; mensen zullen zich snel prettig voelen in de garage. Opvallend is dat er zeer veel parkeerplaatsen zijn voor elektrische auto’s.”

NAUWE SAMENWERKING
“De realisatie van de garage heeft een strakke planning”, zegt Wim. “Zodat de realisatie van het megaproject Zuidasdok op tijd kan starten. Daarom hebben we in de voorbereidende fases zeer nauw samengewerkt met de aannemer en de gemeente Amsterdam. Aannemer Dekker kon in die fases al ideeën en inzichten inbrengen. Deze samenwerking heeft het traject flink versneld. Q-Park gaat deze hoogwaardige parkeergarage exploiteren. De eigenaar is Blackstone.”

CONTACT
Wim van der Heide
T +31 88 811 60 25
E wim.vanderheide@sweco.nl

MEER INFORMATIE
Definitieve gunning Zuidasdok aan combinatie Fluor, Heijmans, HOCHTIEF
Parkeergarage Groene Hart Ziekenhuis: flexibel inzetbaar
Bouw en vastgoed