Column: energietransitie een flinke puzzel

/siteassets/columns/energietransitie-een-flinke-puzzel-column-thijs-van-brakel.jpg

Column: energietransitie een flinke puzzel

6 november 2018
Het is nu iets meer dan een jaar geleden dat ik er voor het eerst kwam. Het huis uit 1984 dat mijn vrouw en ik nu ons huis mogen noemen. Lekker ruim, mooie tuin en in de wijk waar ik als kind woonde. Hoe leuk is dat? Het voelt toch een beetje als thuis komen. Enig minpunt: qua energiegebruik waren er nog wel wat te stappen te maken, om het voorzichtig uit te drukken. Een mooie uitdaging: hoe aan de slag te gaan met een beperkt budget, terwijl we ook nog andere wensen hadden. Wij hebben gekozen voor een pragmatische aanpak. Niet alles tegelijk, maar stap voor stap. Te beginnen met die onderdelen die we toch al moesten of wilden aanpakken.

Het roer moet om

Ons huis is maar een klein stukje in de veel grotere puzzel: in 2050 moeten alle gebouwen in Nederland energieneutraal zijn. Gemeenten en andere grootschalige vastgoedbezitters omarmen deze ambitie en willen vaak sneller.

Ze weten als geen ander dat we middenin een energietransitie zitten. We hoeven alleen de krant maar te lezen: het afscheid moeten nemen van het aardgas als belangrijkste energiebron wordt met de dag voor meer mensen concreet. En dus moeten we het roer omgooien.

Mouwen opstropen

Het lijkt nog ver weg, maar voor je het weet is het zo ver. Er moet nog veel gebeuren om deze ambitie waar te maken. Mouwen opstropen en aanpakken dus! Ik kom veel bij partijen over de vloer en zie dat de wil er is, maar dat de verduurzaming van de vastgoedportefeuille een flinke puzzel blijft. En dat is logisch. Het vereist nogal wat aanpassingen en investeringen. Waar moeten we beginnen?

Eerst de nieuwe zaken aanpakken

Nog even terug naar mijn eigen huis. We hebben een plan van aanpak gemaakt en de mouwen opgestroopt. We wilden heel graag een uitbouw, die we zelf gingen maken. Dit was het moment om het direct goed te doen: de nieuwe vloer is flink geïsoleerd en ook het dak heeft 20 cm hoogwaardige isolatie.

Het was flink wat schakelen met de leverancier, maar het is gelukt om de ramen en openslaande deuren van drievoudig glas te voorzien. De dakkoepel heb ik zodanig ingepast dat er in de toekomst precies 9 zonnepanelen op de uitbouw passen. De rest van ons huis was al aardig ingepakt: spouwmuurisolatie, dakisolatie en vloerisolatie.

Gefaseerd naar energieneutraal

Ook de installaties zijn we niet vergeten: we hebben de meterkast gemoderniseerd en het gasfornuis vervangen door koken met inductie. De nieuw aangeschafte verwarmingsradiatoren zijn extra groot en al voorbereid op een warmtepomp. Overstappen naar een warmtepomp doen we nog niet, voor de verkoop is namelijk een nieuwe CV-ketel geïnstalleerd. We kiezen er dus bewust voor om deze pas om termijn te vervangen en eerst de meer urgente zaken aan te pakken, bij voorkeur als ze onderhoud nodig hebben.

Er zijn weinig weekenden voorbij gegaan zonder een schep, kwast of isolatieplaat in onze handen. Maar de eerste stap is bijna afgerond. Onze woning is voorbereid op de toekomst op een financieel en praktisch haalbare manier.

Zes stappen brengen helderheid

De vraagstukken waar ik met mijn collega’s aan werk zijn een stuk complexer, maar Sweco ’s visie is hetzelfde als de mijne. We hebben diverse partijen mogen begeleiden bij verduurzamingsvraagstukken en zijn gekomen tot een heldere, pragmatische aanpak in zes stappen.

Deze pragmatische aanpak in fasen werkt ook voor verduurzaming van de vastgoedportefeuille. Mooie voorbeelden zijn de gemeenten Nissewaard en Steenwijkerland. We hebben samen met deze gemeenten een plan gemaakt waarmee de ambities stap voor stap waargemaakt kunnen worden. Het resultaat is een helder, doordacht plan, dat goed aansluit bij onze aanpak.

Benieuwd naar deze stappen? Bekijk de animatie en ontdek hoe het zes stappenplan in elkaar zit.

Het werkt!

En het werkt! In de gemeente Breda is een vergelijkbaar traject doorlopen, met de multifunctionele accommodatie De Drie Linden in Prinsenbeek als aansprekend voorbeeld van de impact. In 2015 kwam ik voor het eerst en mocht namens de gemeente Breda een plan maken. Samen met de betrokken ambtenaren en verschillende marktpartijen is het gebouw inmiddels prachtig, energieneutraal gerenoveerd. Het gebouw is helemaal ingepakt, de ventilatie is ingrijpend gewijzigd en duurzame energie wordt opgewekt door een  warmtepomp, zonnepanelen en zonnecollectoren. De gemeente Breda heeft inmiddels al diverse gebouwen op deze manier aangepakt.

Ambities worden werkelijkheid

Als alle stukjes er zijn, dan is elke puzzel compleet te maken. Dat geldt voor mijn huis, dat in 2026 energieneutraal gaat zijn en voor grote vastgoedportefeuilles. Door de ambities en wensen duidelijk in kaart te brengen, een goed doordacht plan op te stellen en slim te combineren met het onderhoud, kunnen we onze gebouwen energieneutraal maken. Dat gaat niet van vandaag op morgen, dus fasering is de sleutel naar een duurzame vastgoedportefeuille. Stap voor stap worden ambities dan werkelijkheid!

Meer weten?
Wilt u van gedachten wisselen met Thijs over dit onderwerp? Neem contact op via thijs.vanbrakel@sweco.nl of 088 811 4674.