COLUMN: DELEN VAN VASTGOED VERRIJKT DE SAMENLEVING

COLUMN: DELEN VAN VASTGOED VERRIJKT DE SAMENLEVING

1 juni 2018
Dineren in bedrijfskantines. Met de sportvereniging overleggen in een vergaderruimte van een groot bedrijf in de buurt. Een verre stip op de horizon of op korte termijn kansrijk? Nu al kansrijk, stelt Sweco-expert Wim van der Heide in zijn column in het kader van de Dag van de Bouw. Delen van vastgoed verrijkt de samenleving. Het is de vermenigvuldiging van kansen. Laat u door deze column verrassen. Denk mee en misschien ervaart u zelf op korte termijn ook al dat delen heel veel oplevert.

Aanstaande zaterdag 2 juni zijn bouwplaatsen open voor het publiek. Projectontwikkelaars en aannemers delen met belangstellenden waar ze mee bezig zijn. Iedereen kan een kijkje nemen bij bijzondere bouwprojecten. Neem bijvoorbeeld de Ommelanderdiek, een zeedijk van 11,7 kilometer lang, gelegen tussen Eemshaven en Delfzijl. De dijk voldoet niet meer aan de normen en wordt momenteel versterkt. Een enorm project waarbij ook Sweco betrokken is. Zaterdag zijn alle geïnteresseerden welkom. Zij kunnen zien hoe zo’n dijkversterking wordt gerealiseerd: leerzaam en leuk!

ANDERS DENKEN
Het delen van bouwplaatsen op een zaterdag klinkt logisch. Maar kunnen we in de toekomst kantoren, openbare gebouwen en woningen met elkaar delen? Mogelijkheden zijn er genoeg. Het is ‘gewoon’ een kwestie van anders denken. Want, de kantine van ons kantoor in De Bilt kan ’s avonds en in de weekenden prima als restaurant gebruikt worden. En wat dacht u van de vergaderruimtes? Die staan in de avonden en weekenden leeg. Hoe mooi is het als verenigingen hier kunnen vergaderen? En de parkeergarage van een bedrijf in het centrum van de stad die in het weekend leeg staat. Jammer! Winkelend publiek wil er graag gebruik van maken.

VERBINDEN
Ik kan zelfs nog een stap verder gaan. Ook particulieren kunnen hun woningen delen met anderen. Logeerkamer over? Bied deze aan via internet als overnachtingsplek. Een auto die meer op de oprit staat dan op de weg rijdt? Zonde! Laat anderen je auto gebruiken. Is dit helemaal nieuw? Nee! Denk aan Airbnb en aan Greenwheels. Daar wordt dit al in de praktijk gebracht. En het slaat aan. Dat is niet zo gek, want huizen en auto’s zijn duur. Delen verlaagt de kosten. Het brengt mensen met elkaar in contact, het verbindt mensen. Bedrijven en overheden kunnen hun maatschappelijke positie waarmaken door op vrije uren hun ruimtes beschikbaar te stellen voor de samenleving.

WIN-WIN
Ook het milieu is beter af. Want, als we gebouwen delen, dan bouwen we in de toekomst minder nieuwe panden. En dus zijn er minder grondstoffen nodig. De waarde van vastgoed neemt juist toe. Gebouwen hebben meerdere functies en zijn letterlijk en figuurlijk meer waard. En de kosten voor gebruikers? Die nemen juist af! Een goed voorbeeld is de gemeente Groningen. Sweco reduceerde daar met slim dubbelgebruik het aantal ondergrondse parkeerplaatsen binnen een ontwikkelplan met 2000. Dat leverde de gemeente een besparing van tussen de 60 en 80 miljoen euro op. Terwijl de opbrengst van de parkeerplaatsen stijgt. Over win-win gesproken!

DELEN IS VERMENIGVULDIGEN
Delen van vastgoed verrijkt. Het is goed voor het milieu en past in de stad van de toekomst waarin meer ruimte is voor circulaire economie, het gebruik van alternatieve energiebronnen en meer groen. En, waar het vooral fijn is om te wonen. Delen is goed voor de portemonnee van particulieren en bedrijven. Het geld dat zij overhouden kunnen ze investeren in extra voorzieningen of in hogere kwaliteit van woningen en kantoorpanden. Denk aan nieuwe vormen van energie en het gebruik van milieuvriendelijke materialen.
Natuurlijk, het vraagt ook wel iets van de maatschappij. Het vraagt om afstemming en het leggen van contacten. Dat kost misschien wat energie, maar het leidt ook tot nieuwe mogelijkheden. Delen is vermenigvuldigen, ook als het gaat om vastgoed. Delen, waarom niet?!

OVER WIM VAN DER HEIDE
Wim van der Heide is business development manager Bouw bij Sweco Nederland. “Samen met collega’s en partners duurzame concepten voor de stad van de toekomst ontwikkelen, dat vind ik een geweldige uitdaging. Mijn werkveld ligt voornamelijk op het snijvlak van infrastructuur en bouw. Of het nu gaat om het ontwerpen van innovatieve parkeergarages of het uitdenken van klimaatbestendige gebouwen, ik krijg er energie van. De gedachte van het delen van vastgoed komt onder andere voort uit mijn ervaring in de wereld van het parkeren. Het dubbele gebruik van parkeerplaatsen levert veel voordelen op. Dat prikkelde mij om verder te denken.”

MEER WETEN
Wilt u met Wim van gedachten wisselen over dit onderwerp? Neem dan contact met hem op.

CONTACT
Wim van der Heide
Bussiness Development Manager Bouw
T: 06 - 535 734 19
E: wim.vanderheide@sweco.nl

MEER INFORMATIE
Bouw en vastgoed