Sweco ontvangt als eerste ingenieursbureau in de EU hoogst haalbare BIM certificaat

/siteassets/nieuws/2020/vr-770x433px.jpg

Sweco ontvangt als eerste ingenieursbureau in de EU hoogst haalbare BIM certificaat

25 november 2020
Drie afdelingen van Sweco hebben na een uitgebreide audit het hoogst haalbare BIM certificaat (Level 2) ontvangen. Sweco is hiermee het eerste ingenieursadviesbureau in de EU. BIM Level 2 toont aan dat onze ingenieurs uitstekend in staat zijn om met opdrachtgevers, architecten en aannemers samen te werken in een driedimensionale virtuele bouwomgeving.

Het BIM Level 2 certificaat werd behaald door de afdelingen Bouw, Watertechnologie en Techniek voor de ontwerp- en realisatiefase. Binnen BIM Level 2 wordt nog onderscheid gemaakt tussen de praktische toetsing (Kitemark) en de theoretische toetsing (Verificatie).

  • Vorig jaar behaalde afdeling Techniek hun Verificatie certificaat voor ISO 19650. In opvolging daarvan hebben zij in het afgelopen jaar meerdere BIM Level 2 projecten uitgevoerd, waarmee ze nu zijn getoetst en gecertificeerd voor de Kitemark.
  • Parallel daaraan hebben de afdelingen Bouw en Watertechnologie het Verificatie certificaat behaald. Daarmee hebben zij bewezen hun expertise op gebied van BIM Level 2 effectief te kunnen inzetten voor engineering en adviesdiensten in Bouw en Watertechnologie projecten.

Ondertussen zijn ook de afdelingen Rail en Stations, Waterbouw en Wegen begonnen met het behalen van de verificatie. De audit van deze afdelingen is in januari 2021 en de eerste GAP assessment laten zien dat geen belemmeringen zijn.

Tjeerd Hermsen, BIM manager bij Sweco: ‘BIM is voor ons een methodologie, een overtuiging. Een digitale werkomgeving waarbinnen we ons werk continu beter, slimmer, consistenter én efficiënter kunnen doen. Hierdoor kunnen we op andere vlakken nog meer waarde leveren voor onze klanten. Dit certificaat is hier het bewijs van.’

Samenwerking
Building Information Modelling (BIM) Level 2 is het beheer van alle bouwinformatie tijdens de hele levenscyclus van een gebouw of object, van initieel ontwerp tot uitvoering, onderhoud en uiteindelijk sloop, door het gebruik van digitale modellen. De essentie van BIM Level 2 ligt in de samenwerking tussen ingenieurs, opdrachtgevers, architecten en aannemers. Zij wisselen informatie uit in een driedimensionale virtuele bouwomgeving tussen al deze disciplines.

Digitalisering bij Sweco
Digitalisering loopt als een rode draad door ons werk. Al onze projecten hebben een digitaal component, wat zorgt voor procesoptimalisatie en efficiency. Digitalisering is bij ons geen aparte business, maar onderdeel van al onze business. Bij Sweco geloven we erin dat we de digitaliseringsslagen met elkaar moeten maken. Onlangs hebben we met onze digitaliseringsstrategie een prestigieuze Bentley Award gewonnen en naast deze BIM certificering (ISO 19650) een grote ISO certificering op het gebied van Dataveiligheid (ISO 27001) behaald. Dit zijn bewijzen dat we samen in staat zijn om digitalisering in al onze projecten toe te passen. Niet alleen in een enkel los project, maar keer-op-keer en geborgd in als onze processen ondersteund met certificeringen.

Wil je meer weten?

Tjeerd
Hermsen