Sweco adviseert KNVB bij duurzamer reisgedrag amateurvoetballers

/siteassets/nieuws/2020/voetbalveld-770x433px.jpg

Sweco adviseert KNVB bij duurzamer reisgedrag amateurvoetballers

7 juli 2020
In opdracht van de KNVB gaat Sweco onderzoeken welke duurzame alternatieven amateurvoetballers hebben om te reizen naar voetbaltrainingen en - wedstrijden. Hierbij zet Sweco een dashboard in, waarin de vervoersbewegingen van alle amateurclubs worden geanalyseerd.

Onder normale omstandigheden gaan wekelijks honderdduizenden voetballers, trainers, scheidsrechters en supporters op pad naar voetbaltrainingen en -wedstrijden. Veel reisverkeer dat zorgt voor vervuilende CO2-uitstoot. Om die uitstoot in de toekomst te verminderen heeft de KNVB het mobiliteitsprogramma GO opgezet.

KNVB heeft Sweco nu opdracht gegeven om te onderzoeken welke duurzame alternatieven er zijn om te reizen naar voetbalactiviteiten. Kunnen voetballers andere vervoersvormen kiezen naar hun wedstrijden en trainingen, of vaker samen reizen?

Dashboard
Sweco zet hiervoor een dashboard in, waarin het reisverkeer van alle amateurclubs in Nederland in kaart wordt gebracht. Dit dashboard is de afgelopen maanden al getest in een pilot, door alle vervoersbewegingen rondom een gespeelde competitie in één regio te analyseren. Hieruit kwam een duidelijk en bruikbaar beeld naar voren. Nu worden de vervoersbewegingen van alle clubs verwerkt in de tool. Vervolgens voert Sweco een verkeerskundige analyse uit en stelt zij maatregelen voor. De KNVB bepaalt op basis van deze analyse waar de beste kansen liggen om met de clubs acties te ondernemen.

Danielle de Bruin, adviseur duurzame mobiliteit: ‘KNVB is de eerste sportbond die zo actief met de aangesloten clubs haar steentje wil bijdragen aan een schone wereld. Super dat wij op deze manier kunnen bijdragen aan duurzamer reisgedrag van alle amateurvoetballers. Hopelijk zien we er bij de start van de nieuwe competitie na de zomer al resultaat van.’

Meer informatie?

Daniëlle
de Bruin
Adviseur Duurzame mobiliteit