Gastles over klimaatverandering aan groep 7/8 basisschool De Fakkel

/siteassets/nieuws/2020/gastles-buiten-770x433px.jpg

Gastles over klimaatverandering aan groep 7/8 basisschool De Fakkel

11 december 2020
Om leerlingen bewust te maken van de gevolgen van de klimaatverandering gaf onze waterexpert Thomas Braaksma op 7 december een ochtend les aan groep 7/8 leerlingen van basisschool De Fakkel in Almelo. Wethouder Eugène van Mierlo van duurzaamheid bood de school een regenton aan, om regenwater op te vangen en te hergebruiken.

Thomas vertelde de leerlingen deze ochtend over de heviger regenbuien waarmee we te maken krijgen als gevolg van de klimaatverandering. Hij legde met een grote watertank op de parkeerplaats voor de school uit hoe het regenwater wegspoelt naar het riool richting de waterzuivering, en of het riool dit in de toekomst nog wel aan kan. De kinderen konden op een rioleringskaart van Almelo zien waarheen het regenwater bij hun eigen huis wordt afgevoerd. Ook legde Thomas uit hoe je regenwater beter kunt opvangen en hergebruiken in droge tijden, bijvoorbeeld met een regenton in de tuin of het vervangen van tegels door groen.  

Thomas: ‘Normaal gesproken vertellen we volwassen mensen (de generatie van nu) over hoe om te gaan met klimaatverandering. In dit soort gesprekken hebben we het altijd over de toekomsthoe zorgen we ervoor dat Almelo in 2050 klimaatbestendig isDoor kinderen hier nu bij te betrekken, spreek je een generatie aan, die in 2050 zelf aan het roer staat.’ 

 Dirk Dreschlerlocatiedirecteur GBS de Fakkel: "De Fakkel is een christelijke school. We geloven dat we zorg mogen en moeten dragen voor de aarde en voor een betere wereld. Iedereen voelt inmiddels wel de gevolgen van de klimaatverandering. Daarom willen we kinderen al op jonge leeftijd stimuleren verantwoorde keuzes te maken. Zonnepanelen, ledverlichting, het scheiden van afval;.die zaken zijn op school al gerealiseerd.  Maar wat kunnen wij als school, wat kunnen kinderen zelf, nog meer doen, ook thuis?  Niet pas in de toekomst of morgen, maar vandaag al. Mooi om daarin samen te werken met een bedrijf als Sweco en de gemeente Almelo!"  

Klimaat in Stroomversnelling 
Aanleiding voor de gastles is het project Klimaat in Stroomversnelling van gemeente Almelo. Een gastles aan basisschoolleerlingen werd bedacht tijdens één van de klimaatateliers, waar ideeën werden uitgewisseld om bij verschillende groepen Almeloers het bewustzijn rondom klimaatverandering te vergroten.

Wethouder Eugène van Mierlo is enthousiast. ‘Veel kinderen maken zich zorgen om de aarde. Het is goed dat ze weten dat ze zelf concreet iets kunnen doen om de aarde te helpen. Van afval scheiden tot minder lang douchen, lampen niet te lang laten branden of de kraan op tijd uitzetten. Deze gastles past bij het samen zorgen voor het klimaat. ’  

Meer informatie?

Tjeerd
Dijkstra
Thomas
Braaksma