Voetballen op mais - Sweco ontwikkelt composteerbaar kunstgrassysteem

/siteassets/nieuws/2020/kunstgrasveld-met-infill.jpg

Voetballen op mais - Sweco ontwikkelt composteerbaar kunstgrassysteem

17 februari 2020
Een consortium bedrijven, met daarin naast Sweco ook Senbis Polymer Innovations, Antea Sport, EdelGrass en TenCate Grass, hebben de opdracht gekregen om een volledig composteerbaar kunstgrassysteem te ontwikkelen. Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport wil met deze aanbesteding een goede oplossing realiseren voor het afvalprobleem van huidige kunstgrassystemen, waarbij microplastics in het milieu terecht komen. Begin 2021 wil het consortium een testveld installeren.

Het voorafgaande haalbaarheidsonderzoek werd onlangs succesvol afgerond. Uit het onderzoek bleek dat er een groot marktpotentieel bestaat voor het composteerbare kunstgrassysteem genaamd GreenMaxx. Deze wordt gemaakt van volledig natuurlijke producten, zoals zetmeel uit mais. Dit kunstgrasveld kan aan het einde van zijn functionele levensduur worden verzameld en naar een industriële composteringsinstallatie worden gebracht waar het volledig zal worden gecomposteerd. De compost kan vervolgens worden gebruikt als bijvoorbeeld bodemmeststof. Naast de ambitie dat het bio kunstgrasveld volledig recyclebaar en circulair moet zijn, heeft het consortium de ambitie om ook het micro-plastic probleem van kunstgras in zijn directe omgeving aan te pakken, door te werken met biologisch afbreekbare polymeren.

(Dwarsdoorsnede opbouw GreenMaxx)

MILIEU ANALYSES EN RICHTLIJNEN
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, opdrachtgever namens het Ministerie van VWS, erkende de kracht van zowel het voorstel als het consortium. Senbis Polymer Innovations richt zich op de ontwikkeling van biopolymeren voor de textiel- en grasgarens, Sweco verzorgt alle milieuanalyses en richtlijnen die nodig zijn voor het ontwikkelen van een product met dergelijke ecologische claims. Antea Sport zal de ontwikkelingen sturen met betrekking tot installatie, TenCate Grass richt zich op garenextrusie en EdelGrass op het weven van het systeem.

Het ministerie van VWS wil de problematische afvalverwerking van huidige kunstgrasvelden snel oplossen en vraagt het consortium om eind 2020 met een werkend alternatief te komen. In de komende periode wordt in vier iteraties gezocht naar het juiste recept. Begin 2021 wil het consortium een testveld installeren.