Vastgoed en infra blijven gezonde beleggingscategorieën ondanks COVID-19

/siteassets/nieuws/2020/digitalisering---visualisatie-770x433px.jpg

Vastgoed en infra blijven gezonde beleggingscategorieën ondanks COVID-19

12 mei 2020
Ondanks de tegenwind die wordt veroorzaakt door de uitbraak van COVID-19, blijven vastgoed en infrastructuur op de langere termijn een relatief gezonde beleggingscategorie. Wel wordt de reeds ingezette tweedeling tussen de diverse vastgoed- en infrastructuursectoren versterkt door de coronacrisis. De consolidatie- en globaliseringstrends bij fondsmanagers zal zich in 2020 voortzetten. Dit beschrijven de Capital Consultants van ingenieursadviesbureau Sweco in haar laatste kwartaalupdate ‘Real Asset Insights’.

Gediversificeerde real asset portefeuilles, met een grote weging naar core assets in liquide, transparantie beleggingsmarkten zullen relatief minder hard worden geraakt door de huidige marktcorrectie. Daarbij verschilt de impact van COVID-19 per sector. Beleggingen in sectoren die leunen op sociale interactie en een groot volume aan consumenten, zoals horeca, winkels, vliegvelden en tolwegen, worden het hardst getroffen, stelt Capital Consultants.

Consolidatietrend
Het rapport gaat verder in op de consolidatie- en globaliseringstrend bij fondsmanagers. Uit onderzoek van Capital Consultants onder meer dan 100 niet-beursgenoteerde fondsen in de eigen database blijkt dat deze zich in 2020 voortzetten. In de VS, de meest liquide beleggingsmarkt voor core vastgoed, is de gemiddelde omvang van ODCE-fondsen bijvoorbeeld toegenomen naar ongeveer 10 miljard euro (11 miljard USD) eind 2019 in vergelijking met 2 miljard euro begin 2010. Vergelijkbare core vastgoedmarkten in Europa en Azië-Pacific zijn, met een gemiddelde fondsomvang van 2 tot 3 miljard euro, relatief klein in vergelijking met de VS. Omdat Sweco bij institutionele beleggers een groeiende interesse proeft om de allocatie naar Europa en Azië-Pacific uit te breiden, zullen de marktaandelen van beide regio’s groeien.

Op de infrastructuurmarkt ziet Capital Consultants dat beleggers in de afgelopen twee tot drie jaar meer kapitaal hebben geïnvesteerd. Robert Mackaaij, consultant Real Estate Investments: ‘Core infrastructuur kent een relatief laag beleggingsrisico door de onderliggende langetermijncontracten met overheidsinstellingen.’

In het rapport beschrijven Mackaaij en collega’s dat het zogenaamde “mid-market” segment, met investeringen van enkele honderden miljoenen tot 1 miljard euro, de meeste belangstelling geniet van institutionele beleggers.

Naar het rapport

 

Meer weten?

Robert
Mackaaij
Adviseur Real estate investments