Urban insight report: Energy transition: How can you contribute?

/siteassets/nieuws/2019/urban-insight_energy-transition-770x380px.jpg

Urban insight report: Energy transition: How can you contribute?

5 december 2019
Het zesde en laatste rapport in een serie over de energietransitie is vandaag gepubliceerd. De serie rapporten maakt onderdeel uit van het 10-jarig kennisprogramma Urban Insight. Het rapport ‘Energy transition, how can you contribute?’ is geschreven door Nederlandse Sweco experts op het gebied van energietransitie in samenwerking met de Universiteit Utrecht.

Iedereen kan met een kleine verandering bijdragen aan de energietransitie. Als alle Europese huishoudens in actie komen, kunnen we samen een groots effect hebben op de energietransitie. Dat kan alleen door effectieve maatregelen te kiezen.

Sweco berekende dat als alle Europese huishoudens de thermostaat thuis een jaar lang met 1 graad naar beneden draaien, we alle Amsterdamse huishoudens en bedrijven 29 jaar lang van stroom kunnen voorzien.

Lisette van der Kolk, Adviseur Ruimte en Duurzaamheid:

De bijdrage die je zelf kan leveren aan de energietransitie is altijd een combinatie van maatregelen. Dat zijn technische maatregelen, maar vaak ook maatregelen die te maken hebben met gedragsverandering.

In dit rapport leggen we uit hoe je impactvol kan bijdragen aan de energietransitie: door gedragsverandering, door technische aanpassingen in je huis en door de lokale context goed te begrijpen.

Lees het rapport

Professor Catrin Finkenauer, professor aan de Universiteit Utrecht en programma directeur van Dynamics of Youth keek mee met ons onderzoek:

Om mensen te motiveren, moeten we verandering linken aan hun identiteit en hen sociale beloningen en incentives geven voor het gedrag dat van hen wordt verwacht.

Europeanen willen wel heel graag bijdragen aan de energietransitie. We hebben onderzoek gedaan onder 16.000 Sweco medewerkers (tevens consumenten) in 9 landen. Bijna alle 2.200 respondenten (98%) wil bijdragen aan de energietransitie, bijvoorbeeld door het eigen gedrag aan te passen.

Meer weten?

Lisette
van der Kolk
Adviseur Duurzame gebiedsontwikkeling