Urban Insight rapport: Beyond the Tipping Point: Future Energy Storage’

/siteassets/nieuws/2019/hernieuwbare-energie-windmolen-787x388px.jpg

Urban Insight rapport: Beyond the Tipping Point: Future Energy Storage’

29 oktober 2019
Op 10 december zal de Nobelprijs voor de Scheikunde uitgereikt worden aan John B. Goodenough, Stanley Whittingham en Akira Yoshino voor de ontwikkeling van de Lithium batterij. Het Nobelcomité is van mening dat de batterij een centrale rol speelt in de mobiele revolutie en de mogelijkheden die het biedt voor de opslag van duurzame energie. Wereldwijd wordt op dit moment echter slechts 3% van de stroomcapaciteit opgeslagen. Vandaag lanceert Sweco het internationale rapport ‘Beyond the Tipping Point: Future Energy Storage’ waarin er verder wordt ingegaan op het fenomeen energie opslag én wordt het begrip energy-storage-as a service geïntroduceerd.

Daniël van Blitterswijk, projectmanager Energie & Duurzaamheid bij Sweco Nederland zegt in reactie op het internationale Sweco rapport:

De opslag van duurzame energie heeft een aantal voordelen die bijdragen aan de reductie van onze co2 uitstoot. Door energie opslag kunnen we in een groter deel van onze behoefte voorzien op het moment dat duurzame energie niet op commando beschikbaar is (zoals bij wind, zon en restwarmte uit fabrieken). Ook leidt energie opslag tot een hogere bedrijfszekerheid en een beter rendement van het energiesysteem. Er is in onze energiesystemen namelijk altijd een beetje overcapaciteit en omdat een opslag altijd direct beschikbaar is, kan die dekking omlaag. Als derde voordeel zie ik dat door opslag duurzaam opgewerkte energie waardevol wordt op het moment dat het niet waait of de zon niet schijnt of fabriek-proces stil licht. Nu zie je dat dan de uur prijs van een kWh daalt naar bijna 0 €/kWh als er een overproductie plaats vindt.

Lees hier het volledige rapport: ‘Beyond the Tipping Point: Future Energy Storage’.

Dit rapport is de vijfde in een serie van zes rapporten over de Energietransitie die Sweco in 2019 publiceert vanuit het 10-jarig kennisprogramma Urban Insight.

Meer weten?

Daniël
van Blitterswijk