Sweco tekent contracten met Vitens en Oasen

/siteassets/nieuws/2019/drinkwater-770x433px.jpg

Sweco tekent contracten met Vitens en Oasen

25 april 2019
Ingenieursadviesbureau Sweco tekende deze maand contracten met twee drinkwaterbedrijven. Vitens selecteerde Sweco voor het raamcontract voor ingenieursdiensten van haar drinkwaterproductielocaties en Oasen gaf Sweco opdracht voor het ontwerp en de contractvorming voor de nieuwe waterproductielocatie De Put in Nieuw-Lekkerland.

Sweco heeft een stevige groeiambitie om alle drinkwaterbedrijven in Nederland te helpen bij de uitdagingen van de toekomst. ‘Nederland is een van de landen met het beste drinkwater ter wereld. Voor gezonde en veilige steden van de toekomst, willen we die uitstekende drinkwaterkwaliteit en -levering graag helpen waarborgen, ’ zegt Jac Gommeren, teammanager Drinkwater & Industrie.

Vitens

Voor het raamcontract van Vitens zal Sweco ingenieurs- en ontwerpdiensten leveren voor de renovatie en nieuwbouw van (nieuwe) drinkwaterproductielocaties.

Door klimaatverandering hebben we onder andere te maken met toenemende droogte. Na de hete zomer van 2018 zien we nu bijvoorbeeld lagere grondwaterstanden dan we gewend waren in het verleden, terwijl de vraag naar drinkwater blijft stijgen. Mensen verbruiken meer drinkwater als het warm is én de bevolking groeit. Onder andere deze ontwikkeling vraagt om aanpassingen aan de drinkwaterproductie en -distributie.

- Jac Gommeren.

Sweco zet expertise in van verschillende afdelingen, waaronder Watertechniek, Bouw, Industrie, Omgevingsmanagement, Vergunningen en Water. Sweco zal binnen het raamcontract nauw samenwerken met drie andere geselecteerde partijen.

Oasen

Voor drinkwaterbedrijf Oasen, in Zuid Holland, gaat Sweco een nieuwe toekomstbestendige waterproductielocatie ontwerpen. Sweco is ook verantwoordelijk voor de bestekken voor aanbesteding van de uitvoerende partijen. Oasen verwacht dat de nieuwe zuivering in 2022 onberispelijk drinkwater gaat leveren.

Een onderdeel van het ontwerp is een studie naar de gedeeltelijke terugwinning van energie uit de zuivering.

‘We kijken naar mogelijkheden om het energieverbruik terug te schroeven en de zuivering zoveel mogelijk circulair te maken,’ zegt Jac Gommeren

De opdracht van Oasen volgt uit een aanbesteding onder de partijen uit het lopende raamcontract.

Meer weten?

Aad
van Duijvenvoorde
Afdelingshoofd watertechnologie