Sweco ontvangt iVRi certificaat voor ITS-applicatie Smart Traffic

/siteassets/nieuws/2019/smart-traffic-certificaat-02-770x380px.jpg

Sweco ontvangt iVRi certificaat voor ITS-applicatie Smart Traffic

29 november 2019
Ingenieursadviesbureau Sweco ontving vandaag uit handen van Caspar de Jonge van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het Talking Traffic iVRI-certificaat. Met dit certificaat voldoet Smart Traffic, de ITS-applicatie van Sweco, aan de landelijke gestelde en door CROW vastgelegde standaarden. Smart Traffic is nu officieel goedgekeurd voor de Nederlandse markt.

Om het certificaat te behalen moeten leveranciers van ITS-applicaties vele interoperabiliteitstesten succesvol uitvoeren, zowel in testopstellingen als op straat. Sweco was de eerste partij die voldeed aan alle gestelde eisen en kreeg daarom als eerste het certificaat uitgereikt.

Realisatie iVRi’s op straat

Na een lange periode van ontwikkelen en testen is het afgelopen jaar een groot aantal iVRI’s op straat gerealiseerd. Van alle iVRI-producten kan worden gesteld dat deze nu voldoen aan de landelijke standaarden en in staat zijn om foutloos te functioneren op straat. Voor zowel leveranciers als wegbeheerders geeft een iVRI-certificaat zekerheden.

Communicatie tussen weggebruiker en verkeerslicht

De iVRi, de zogenaamde verkeersregelinstallatie 2.0, maakt communicatie tussen weggebruiker en verkeerslicht mogelijk. De iVRi ‘weet’ welke auto’s, fietsers en bussen eraan komen. Het verkeerslicht kan efficiënter afgestemd worden en kan bepaalde stromen prioriteit geven, bijvoorbeeld fietsers, hulpdiensten of het openbaar vervoer. En wat ook mogelijk is: een groep vrachtwagens groen geven zodat die in één keer door kunnen. Weggebruikers kunnen op hun beurt onder meer op hun telefoon de groen- en roodtijden zien.

Dit alles moet onder andere de doorstroming verbeteren, en daarmee de CO2-uitstoot omlaag brengen. Én het moet Nederland voorbereiden op de komst van de zelfrijdende auto.

Strategic council

Meer informatie

Smart Traffic
Slimme en duurzame mobiliteit bij Sweco

Meer weten?

Jeroen
Brouwer
Teammanager Mobility Solutions