Met één klik de juiste boom met Sweco’s Boomkeuzewijzer

Met één klik de juiste boom met Sweco’s Boomkeuzewijzer

25 september 2019
Sweco brengt tijdens de Vakbeurs Openbare Ruimte een gloednieuwe tool mee, die het iedere ontwerper, landschapsarchitect, groeningenieur of beheerder bijzonder gemakkelijk maakt de juiste boomsoorten te kiezen voor elke locatie. Geen dikke naslagwerken meer of oneindig surfen over het net, met één klik op de kaart analyseert de Boomkeuzewijzer een locatie en geeft het een selectie bomen die goed geschikt is voor die plek. Hoe werkt de Boomkeuzewijzer?

Kom naar de Vakbeurs Openbare Ruimte in de Jaarbeurs en bezoek de Safaribus op terras Oost van Boomkwekerij Ebben op woensdag 2 en donderdag 3 oktober om 10.00 uur.

Geen valfruit meer op parkeerplaatsen, maar heerlijke schaduw en koele auto’s door brede bomen met een dicht bladerdek. Geen klagende bewoners meer vanwege bomen die tegen de gevels groeien, maar goed te beheren, strooizoutverdragende, smalblijvende bomen in de straat. Sweco’s Boomkeuzewijzer maakt in de toekomst het werk een stuk eenvoudiger.

Hulp bij waarmaken ambities

Nadat de locatie is ingevoerd in de Boomkeuzewijzer, analyseert deze de buitenruimte van de locatie  en volgt direct een overzicht van geschikte bomen om daar te planten. Geheel op maat èn dat met één klik op de knop. De selectie wordt getoond op volgorde van fijnstof afvangen, dat wil zeggen dat de bomen die dit het beste doen bovenaan staan.

De Boomkeuzewijzer kijkt naar de afstand tot gebouwen, verlichting, ondergrondse infrastructuur, parkeerplekken, speeltuinen en wegen, bodemtype, vruchtbaarheid en grondwaterstand. Maar ook aspecten als de standplaats (groenstrook of verharding), aanwezigheid van oppervlaktewater, kans op strooizout en de soortendiversiteit zijn opgenomen in de tool. Alle filters kan men zelf aan- en uitzetten, passend bij de ambities en wensen.

Mooie combinatie van data en expertise

De Boomkeuzewijzer is verbonden met de bomendatabase ‘TreeEbb’ van Boomkwekerij Ebben via een live verbinding. De TreeEbb is een bomendatabase gestoeld op 150 jaar kennis van de toepassing van bomen en wetenschappelijk onderzoek. Ebben werkt dagelijks aan de TreeEbb, zo blijven de gegevens up-to-date. De Boomkeuzewijzer is beschikbaar via Sweco’s  webbased beheerprogramma Obsurv. Maar we kunnen de tool ook extern beschikbaar maken op basis van de BGT. Zo combineren wij de data van een locatie met gegevens van bomen, met als resultaat een selectie bomen die goed geschikt is voor de locatie.

Sweco op Vakbeurs Openbare Ruimte 2019: Data gebruiken voor klimaatadaptatie

Door klimaatverandering krijgen we te maken met meer hitte en meer regenval. Het planten van meer en grote bomen zorgt voor CO2 opname, meer schaduw en een gezonde waterhuishouding. Een goede manier om onze steden klimaatadaptief te maken!  

Slim gebruik van data helpt je om de juiste keuzes te maken. De Boomkeuzewijzer doet dit.  Wil je weten hoe Sweco dit nog meer toepast? Bezoek tijdens de Vakbeurs Openbare Ruimte onze stand 4.4.45 of kom naar één van onze lezingen.

Contact

Wil je meer weten over de Boomkeuzewijzer? Neem contact met ons op.

 

Meer weten?

Rob
Bergevoet