Energie Kenniscentrum Leeuwarden officieel geopend

/siteassets/nieuws/2019/energie-kenniscentrum-leeuwarden-1580x480px.jpg

Energie Kenniscentrum Leeuwarden officieel geopend

5 september 2019
Woensdag 4 september 2019 werd het Energie Kenniscentrum Leeuwarden officieel geopend. Het Energie Kenniscentrum Leeuwarden is een uniek lichtgewicht gebouw bovenop de voormalige vuilstort Schenkenschans, en maakt onderdeel uit van de Energiecampus Leeuwarden. In opdracht van eigenaren Koninklijke Oosterhof Holman en Ekwadraat ontwierp Sweco een uniek model dat het gedrag van de nog steeds inklinkende vuilstortbult kon voorspellen, waardoor de bouw van het kenniscentrum mogelijk werd.

Unieke fundering

Het kenniscentrum is gebouwd op de voormalige vuilstortplaats Schenkenschans. De stortplaats voor bouw- en sloopafval werd in 1998 gesloten en ‘ingepakt’ door provincie Friesland. Op de achtergebleven twaalf meter hoge heuvel is het nieuwe kenniscentrum gebouwd. Vanwege de folieconstructies in de voormalige stortplaats was het niet mogelijk het fundament in de grond te plaatsen. Sweco en Ohpen Ingenieurs brachten na uitgebreid onderzoek advies uit over de toelaatbare belasting en de vervormingsverschillen waar rekening mee gehouden moest worden.

Arnold Kleinjan, senior adviseur Geotechniek bij Sweco maakte gebruik van o.a. satelliet metingen, resultaten van proefmetingen en meetgegevens van de Bavelse Berg, een vergelijkbare stortplaats in Breda. Hij zegt:

Dit was een uitdagend en zeker niet alledaags project om aan te werken. Normaal check je de ondergrond door de grond door te sonderen. Maar in een afvalbult mogen we niet prikken, die moet gesloten blijven. Dus dan moet je inventief zijn en naar andere oplossingen kijken.

De samenwerking met Oosterhof Holman en Ekwadraat was een belangrijke succesfactor. ‘Het mooie is, dat je begint met een probleem en het stap voor stap samen oplost’ zegt Arnold.

Het kenniscentrum is voor de initiatiefnemers een droom die uitkomt, en dat was voelbaar tijdens de officiële opening. “Zo’n 35 jaar geleden is bij mij het eerste zaadje geplant voor duurzaam ondernemen, en het doet mij persoonlijk veel dat dit gebouw er nu staat”, zei Harm Beerda van Oosterhof Holman. “Laten we op deze bijzondere plek dingen anders doen en samenwerken aan de energietransitie.”