Zo maken we samen jouw fabriek duurzamer

Veel fabrieken zijn vele jaren geleden ontworpen en gebouwd. Verbeteringen die zijn gedaan waren met name gericht op productie. De noodzaak om duurzamer om te gaan met energie en met fossiele brandstoffen is pas echt doorgedrongen met de uitdaging van het klimaatakkoord: de CO2-uitstoot reduceren met 49 procent in 2030 en minimaal 95 procent in 2050. Dit doe je niet zomaar even, daarom moeten er nú stappen gezet worden. Aan de hand van 7 stappen helpt Sweco inzichtelijk te maken aan welke knoppen jij kan draaien om succesvol te zijn en te blijven.

Afwachten is geen goede strategie

Omdat de markt nog terughoudend is, nemen we proactief een adviesrol in het vraagstuk waar onze klanten voor staan: de energiehuishouding van de toekomst. De industrie worstelt ermee, maar de harde urgentie om nu te beginnen ontbreekt nog. En dat snappen we, als er nog zoveel dingen niet duidelijk of onzeker zijn. Het liefst kijkt iedereen eerst wat de buurman doet, zodat ze daar op in kunnen springen. Maar let wel, misschien is de strategie die werkt voor de buurman niet de juiste oplossing voor jou. Dat is precies waar onze benadering bij aansluit. We leveren geen standaard pakket, maar bekijken per klant wat er nodig is om de beste volgende stap te zetten

In 7 stappen naar een schonere industrie

Samen met onze klanten voeren we een scan uit gericht op energiestromen en materiaalstromen in de fabriek, om zo verduurzamen ook financieel aantrekkelijk te maken. We kijken stuk voor stuk naar delen van een proces om te zien of we dingen beter kunnen integreren, recyclen of anderszins besparen. Denk hierbij aan warmte hergebruiken, integratie met de omgeving of afvangen van CO2. Met medewerkers uit alle lagen van het bedrijf wisselen we ideeën uit over zo laag mogelijke kosten, minimaal onderhoud en de meest veilige en duurzame manier van productie. Zo komt aan het licht waar de verliezen ontstaan en hoe deze potentieel omgezet kunnen worden in winsten.

infographic verduurzamen industrie.jpg Klik op de afbeelding om de infographic te bekijken

Waarom nu beginnen?

Onze werkwijze helpt je om zonder het maken van al te hoge kosten inzichtelijk te krijgen waar voor jouw fabriek(en) de kansen liggen. De beslissing of het uitvoeren daarvan de investering waard is, kun je dan alsnog nemen. Je wilt niet te vroeg zijn, maar ook zeker niet te laat. Als je nog een oplossing moet gaan bedenken als straks de CO2-taks er al is, ga je daar financieel veel last van hebben. Door jezelf innovatief op te stellen ben je in staat om verschillende scenario’s te schetsen en nuances aan te brengen in je plan. Zo blijf je flexibel genoeg om mee te bewegen op het moment dat de overheid knopen doorhakt.

Een gids in de transitie

Met name in de energietransitie zijn onze engineers en adviseurs heel goed in staat om kritisch te kijken naar de stromen die door jouw bedrijf lopen en mee te denken welke stap ook jij het beste kunt nemen. Door met dit stappenplan de expertise van Sweco te bundelen met jouw eigen kennis en ervaring, kunnen we verschillende strategieën bepalen voor een gezonde en betaalbare energietransitie. Van de eerste tot de laatste stap, bij Sweco staan er 15.000 ingenieurs en adviseurs voor je klaar.

Meer weten?