Van klachten naar kansen met de IMBY-internettool

Hoe creëer je draagvlak voor een bouw- of infraproject? Hoe zet je bezwaren om in kansen? Veranderingen in hun leefomgeving roepen bij burgers vaak een 'NIMBY-reactie’ op: Not In My Back Yard. Die ontstaat omdat zij te laat of te weinig bij het project worden betrokken. Daarom ontwikkelde Sweco de IMBY-internettool, dé manier voor omgevingsmanagers om erachter te komen wat er speelt bij de omgeving. Doorlooptijd en kosten van projecten worden hiermee verminderd.

De internettool maakt gebruik van de lokale kennis en de wensen van burgers. Zij kunnen via een speciaal voor het project ingerichte website een idee, vraag of bezwaar melden. De omgevingsmanager heeft ook toegang tot de aan de website gekoppelde tool en kan reageren op de burgers. Zij krijgen te horen wat er met hun melding wordt gedaan en voelen zich gehoord. De tool wordt al succesvol ingezet in verschillende bouwprojecten; bijvoorbeeld in de gemeente Voorschoten. Via de website vlietwijkvoorop.nl kan iedereen een kans of klacht indienen.

Bianca Bremer, wethouder Gemeente Voorschoten “IMBY was voor mij een nieuw middel en ik ben er heel enthousiast over. Het is heel interactief. Inwoners kunnen een vraag stellen en daar komt dan heel rap antwoord op. Het is een supermiddel.”

Karen van Zwam, omgevingsmanager Sweco “De IMBY-tool geeft betrokkenen een stem. Met de tool kunnen we ons project beter op de omgeving afstemmen.”

MEER INFORMATIE
Omgevingsmanagement

Contact