Hittestresskaart

Tropische temperaturen, ze komen steeds vaker voor in ons land. En die trend zet door, voorspelt het KNMI. Hoge temperaturen kunnen zorgen voor hittestress. Hitte heeft een direct effect op de leefbaarheid in steden en dorpen. Pleinen, straten en lanen waar weinig of geen schaduwplekken zijn, worden onaangenaam om te verblijven. Dit kunnen we voorkomen door steden en dorpen hittebestendig te maken. Maar op welke plek zijn maatregelen effectief?

Dat zie je in een oogopslag op onze hittestresskaart. Deze hebben we speciaal ontworpen voor gemeenten, die willen inspelen op de effecten van klimaatverandering. De hittestresskaart is een kaart gemaakt op basis van satellietbeelden.

Van bovenaf is te zien op welke plaatsen in steden en dorpen de hitte vrij spel heeft. Bijzonder aan deze kaart is dat de gevoelstemperatuur zichtbaar is. Met een speciale methode is berekend wat het effect van hoge temperaturen, schaduw- en waterrijke plekken is op de gevoelstemperatuur.

Onze aanpak

Met de kaart gaan we samen met u in gesprek. Samen bepalen we waar maatregelen nodig zijn. Uiteraard bespreken we dan ook wat er gedaan kan worden. Sweco heeft een lijst met alle mogelijkheden. Het planten van bomen en het aanleggen van drinkwaterpunten zijn hiervan sprekende voorbeelden. En dat allemaal met één doel: het letterlijk en figuurlijk verhogen van het leefklimaat voor de inwoners!


hittestresskaart groningen swecoVoorbeeld Hittestresskaart Groningen

Meer weten?