De energietransitie voor de industrie

Die energietransitie, ja, die voelt voor jou tot dusver vooral als een moetje. Als een afvinklijstje. Maar wanneer je er echt goed voor gaat zitten, kan je er veel meer uithalen, sterker, zorg je ermee voor flinke energiebesparingen.

Zonneklaar: De tijd voor de energietransitie is nu

Natuurlijk wil je meedoen met de energietransitie. Verduurzamen, vergroenen, minder CO2-uitstoot: dat voelt goed en biedt nieuwe businesskansen. Het kan je immers een fikse voorsprong geven op je concurrenten. Alleen, zijn we in ons land niet te streng op het gebied van energietransitie in vergelijking met de ons omringende landen? Wil Nederland niet weer het braafste jongetje spelen van de klas? Voordat je het weet, ben jij straks je klanten kwijt aan het buitenland. Want daar blijken ze over het algemeen iets minder streng en ambitieus in de verduurzaamheidsleer, waardoor bedrijven er goedkoper kunnen produceren. Nogmaals, die energietransitie is goed, nodig ook, maar je wilt wel graag je klanten behouden en als bedrijf blijven groeien. En dus niet je concurrentiepositie ondermijnen.

Winst in plaats van kosten

Je ziet misschien ook op tegen de investeringen, begrijpelijk. Maar kijk eens goed. Je kunt daarmee -vooral op de lange termijn- flinke energiebesparingen realiseren. Dat begint al met de informatie- en energiebesparingsplicht. Ga die niet afvinken, nee, dat voegt niks toe. Maak van dat moetje een winstplan. Nu is het vaak: we investeren twee euro en we besparen twee euro. Maar kleine ingrepen leveren vaak weinig op. Denk groter. Denk proactief in plaats van reactief. Denk: ‘what’s in it for me?’ Denk: dit gaat het ons op de lange termijn opleveren in plaats van dit gaat het ons kosten. Merkonderscheid? Imagoversterking? Langetermijn winst? En ga op basis daarvan een sluitende business case maken. Om jouw bedrijf energieker voor een duurzame toekomst te maken.

Subsidies en andere geldstromen

Prima om te verduurzamen. Het is beter voor onze planeet ook als we samen straks minder CO2 uitstoten. Maar hoe krijg je die regelingen gefinancierd? Hoe zorg je ervoor dat jij die investeringen op de lange termijn weer kunt terugverdienen? En op welke subsidies voor het bedenken van slimme besparingen kun je daarbij een beroep doen? Want al die regelingen en geldstromen, echt, om die allemaal te kennen en door te pluizen, daaraan heb je bijna een dagtaak. Veel subsidies liggen verstopt onder een kleed. Het zou fijn zijn als iemand je daarbij kan helpen.

Neem daarom nog vandaag contact op met onze adviseurs als je beter wegwijs in dat bijna ondoordringbare subsidiewoud wilt worden.

Energiestromen in kaart

Elke fabriek is anders. Maar het doel van elke fabriek is hetzelfde: zo efficiënt mogelijk produceren tegen zo laag mogelijk kosten. Energiestromen optimaliseren en vergroenen, nee, daarvoor bestond ook bij jou tot voor kort nog niet veel urgentie. Procesverbeteringen dienden vooral om de productie zo goed en goedkoop mogelijk te laten verlopen. Nu jij al die processen in orde hebt, komt het licht op groen voor energietransitie. Maar hoe zien je energiestromen er eigenlijk uit? Welke CO2-doelstellingen heb ik voor mijn bedrijf en hoe ga ik die halen. En wat is een toekomstbestending alternatief voor aardgas?

Om te kijken hoe wij ook jouw fabriek energiezuiniger en daarmee toekomstbestendig kunnen maken, gaan onze experts -en daarvan hebben we er 15.000 wereldwijd- om tafel met medewerkers uit alle lagen van jouw bedrijf. Zij kennen immers hun fabriek als allerbeste. We bestuderen eerst nauwgezet hoe jouw productieproces in elkaar zit, en hoe je huidige energiestromen eruitzien en waar je op welk onderdeel winst kunt behalen. Zonder dat we daarbij het oog te verliezen op de nabije omgeving. Je zult merken: kleine innovaties kunnen al zorgen voor maximale besparingen.

Een rapportage is mooi. Maar we kijken graag met jou verder. Want hoe ga jij die CO2-uitstoot verminderen? Met welke middelen en technieken, wat zijn de kosten, en wat is de terugverdientijd van al je investeringen? En nee, afkijken bij de buren heeft geen zin. Elke industriële omgeving, elke plant is anders. Het doel blijft voor elke fabriek hetzelfde.

Wil jij je energiestromen in beeld hebben en weten hoe jij aan de energietransitie kunt verdienen? Onze adviseurs staan voor je klaar.

 

Case Suikerunie

Een telefoontje van de Suikerunie. Of we konden meedenken over hoe ze in hun fabriek Vierverlaten in Hoogkerk hun afval konden afvoeren. Bij de productie van suiker komt namelijk een grote hoeveelheid restmateriaal vrij: stukjes biet, bladresten en pers pulp. Wij hebben die vraag omgedraaid. Ga je afval niet afvoeren, maar hergebruiken. Want die natuurlijke restanten kun je ook omzetten in biogas. Dat gas gebruiken ze nu in Hoogkerk. Hierdoor konden ze flink besparen op hun externe gasafname. Anders hadden ze dat geld letterlijk weggegooid. Dus draai dat energietransitie vraagstuk nou eens om. Denk: Bespaart het mij iets in plaats van wat kost het mij als ik iets niet doe. Dan ineens voel je die urgentie wel. Om het nog serieuzer aan te pakken.

Meer over dit project

Case Tejin Aramid

Bij Tejin Aramid in Emmen maken ze het Twaron-garen. Dat is vijf keer sterker dan staal. Dat garen drogen ze in warme lucht. Alle energie die daarbij vrijkomt, verdween er zomaar in de vrije lucht. Nu gebruiken ze die energie zelf. En dat zorgde voor een flinke reductie van de energiekosten.

Wil ook jij meer uit de energietransitie halen? Wij helpen je daarbij . Van voorwerk en subsidieaanvraag tot engineering. Van idee tot realisatie. Daarbij gaan we samen op zoek naar de antwoorden op de volgende vragen: hoe kunnen we verduurzamen; wat zijn de kosten; en wat is terugverdientijd. Om daarvan vervolgens een business case van te bouwen.

Meer weten?