De energietransitie

In 2050 moet de uitstoot van CO2 95% verminderd zijn ten opzichte van 1990. Dat betekent dat we moeten zoeken naar nieuwe manieren om een groeiende wereldbevolking van energie te voorzien. Maar als je rondkijkt in je eigen omgeving, is het vooral fossiele brandstof waar onze samenleving nu nog op draait. Logisch, want er hangt een flink prijskaartje aan de energietransitie.

De tijd is nu

Betalen. Financieren. Investeren. Kosten. Terugverdienen. Woorden die vaak als eerst bij ons opkomen als we aan de energietransitie denken. Als je energieneutraal wilt worden heb je een flinke zak geld nodig, is de gedachte. En als je die zak al hebt, hoe bepaal je dan of je de juiste keuzes maakt? One size fits all bestaat niet, elke energietransitie is anders. Maar de energietransitie is minder moeilijk dan je denkt. Je hebt er alleen een goede gids voor nodig.

9 Quick Wins om meteen op te pakken

We helpen vastgoedeigenaren, gemeenten en industrieën met het verduurzamen van hun vastgoed, wijken of fabrieken. De learnings die we daar uit hebben getrokken brachten 9 quick wins op, waar ook jij nu al mee aan de slag kunt.

Bekijk de Quick Wins
energietransitie quick wins

 

 
 

Erkende expertise

In opdracht van honderden gemeenten, industrials, netbedrijven, vastgoedeigenaren en ontwikkelaars werkt Sweco aan ontwikkelingen om duurzame energie op te wekken, de energie-infrastructuur aan te passen en het energieverbruik te optimaliseren. We kennen elke vierkante meter Nederland, boven en onder de grond. Data en kennis die we uit eerdere projecten hebben opgedaan, brengen we bij elkaar. Voor elke expertise die in het project nodig is, hebben wij een specialist in ons netwerk. En brengen we de kennis uit ons internationale netwerk samen die nodig is om voor jouw project de beste expertise in te zetten.

Bekijk onze oplossingen en lees meer over de projecten waar we trots op zijn.

Inspiratiebundel Leeuwarden

Voor Leeuwarden maakten we alle duurzaamheidsthema’s echt concreet. Het resultaat: de 25 meest kansrijke en meest efficiënte maatregelen op het gebied van energie en warmte, klimaatadaptatie, biodiversiteit, duurzame mobiliteit en circulariteit verwerkt één inspiratiebundel. Deze bundel biedt de gemeente Leeuwarden het inzicht om de juiste keuze te kunnen maken in kwantiteit en kwaliteit en voor total cost of ownership te gaan. En kunnen ze met een nieuw elan aan de slag met duurzaamheid.

Lees meer
inspiratiebundel energietransitie Leeuwarden
 
 

Van suikerbiet naar biogas

De huidige verspilling van energie brengt een enorme potentie met zich mee. Zo ook bij de Suiker Unie, die de beste wil zijn in het optimaal en duurzaam tot waarde brengen van alle componenten van de suikerbiet. Bij hun productieproces komt een groot aantal reststromen vrij. In nauwe samenwerking met de Suiker Unie hebben we deze restmaterialen (bietenpunten en pulp) door vergisting weten om te zetten in biogas. Dit biogas wordt vandaag de dag voor eigen gebruik ingezet en hiermee hebben we, naast het verduurzamen van het primaire proces, de externe gasafname sterk weten te reduceren.

Lees meer
strategische verduurzamen fabriek

 

Gemeenten op weg naar energieneutraliteit

Energieneutraal worden, ergens tussen 2030 en 2044. Bij welke gemeente wordt er niet gepraat over deze doelstelling? In Breda nemen ze geen halve maatregelen. De verduurzaming wordt groots en systematisch aangepakt. Door ons energie- en verduurzamingsconcept met daarin 6 concrete stappen is het in Breda mogelijk de verduurzaming groots en systematisch aan te pakken. Hiermee laten we zien dat verduurzaming minder ingewikkeld is dan men denkt en financieel haalbaar voor alle gemeenten.

Lees meer
Breda op weg naar energieneutraal
 
 

Verduurzaming vastgoed toegankelijk voor iedereen

Ymere weet nu hoe je als woningcorporatie op grote schaal je sociale huurwoningen kunt verduurzamen zonder in de buidel te tasten. Wij hebben een slimme technische én financiële oplossing bedacht die ervoor zorgt dat het verduurzamen van de 8500 woningen van mensen met een mindere portemonnee zowel de bewoners, als opdrachtgever Ymere, niets kost. Sterker nog, het levert ze een gegarandeerde besparing op. We zijn trots dat we hiermee ook minder kapitaalkrachtige burgers de kans geven om te profiteren van de voordelen van verduurzaming.

Lees meer

verduurzamen vastgoed

 

 
 

De kracht van Sweco

Sweco werkt voor nagenoeg alle gemeenten, industrials, netbedrijven, vastgoedeigenaren en ontwikkelaar en kent elke vierkante meter van Nederland. Boven en onder de grond. We brengen data en kennis die we uit eerdere projecten hebben opgedaan, bij elkaar. Voor elke expertise die in het project nodig is, hebben wij een specialist in ons netwerk.

Wij brengen de kennis uit ons internationale netwerk samen die nodig is om voor jouw project de beste expertise in te zetten. En hebben als enige ingenieursadviesbureau alle expertise en ervaring van initiatief tot en met realisatie en beheer en onderhoud onder één dak. Als alle stukjes er zijn, is de puzzel compleet te maken.

Podcast aardgasvrij: Haalbaar en betaalbaar?

Ruim zeven miljoen woningen moeten van het gas af, want in 2050 moet onze energievoorziening volledig duurzaam zijn. Een complexe puzzel voor gemeenten. We gaan het gesprek aan met dé experts in Nederland over de haalbaarheid en betaalbaarheid van aardgasvrije wijken. Luister de podcast hier of in je favoriete podcast app.

Meer weten?