Verwarring en versnipperde focus
De woningnood is hoog, en door heel Nederland worden nieuwe woonwijken gerealiseerd en bestaande gebieden getransformeerd. Gemeenten en ontwikkelaars streven in steeds hogere mate dezelfde duurzame doelen na. Soms is het echter lastig een weg te vinden door de verscheidenheid aan duurzame maatregelen, labels, producten en diensten. Deze zijn vaak gericht op output en hebben onderling slechts beperkt samenhang. Dit zorgt voor verwarring en versnipperde focus bij iedereen die ermee te maken krijgt. Er is daardoor weinig overtuiging dat het toepassen van deze labels en producten leidt tot radicaal duurzamere gebieden.
Duurzaamheid in gebiedsontwikkeling is te gefragmenteerd en het ontbreekt aan een gedeelde, overkoepelende visie op wat een duurzame gebiedsontwikkeling eigenlijk is.
Er is behoefte aan een nieuw discours over duurzame gebiedsontwikkeling die specifieke uitwerkingen van de gefragmenteerde maatregelen overstijgt.
Circulariteit als uitgangspunt
Wij zijn van mening dat circulariteit een strategie kan zijn voor het creëren van een duurzame en karaktervolle leefomgeving. Maak hiervoor gebruik van zoveel mogelijk gebiedseigen kenmerken, zoals bovenstaand voorbeeld laat zien. Dat is de essentie van deze strategie.
Verhaallijnen met elkaar verbinden
Zoals het verhaal van de oude bomenrij en het verhaal van de beekloop laten zien bestaat onze fysieke leefomgeving uit allerlei verhaallijnen, natuurlijk en cultuurhistorisch van aard. Het is aan ons, aan de ontwerpers en gebruikers van onze omgeving, hoe we op deze verschillende verhaallijnen voortbouwen en ze zo goed mogelijk met elkaar verbinden tot een overtuigend en toekomstbestendig verhaal. Circulair bouwen houdt in dat we gebouwen, gebieden en infrastructuur ontwikkelen en (her)gebruiken zonder natuurlijke hulpbronnen uit te putten of ecosystemen aan te tasten. Kortom, dat we de verhaallijnen van het verleden en de toekomst op een duurzame manier met elkaar verbinden.
Effectieve strategie
Circulariteit is meer dan het bewust omgaan met materiaalstromen en duurzame energieopwekking. Door gebiedseigen kenmerken als uitganspunt te nemen creëren we leefomgevingen met een eigen karakter die invulling geven aan onze doelen om CO2 te reduceren én klimaatbestendig te zijn. Zo biedt circulariteit een effectieve strategie voor duurzame, karaktervolle en locatie specifieke gebiedsontwikkeling!

Lees meer
In ons nieuwste Urban Insight rapport ‘Vision for the transition’ schetsen we de voordelen van circulair ontwerpen en bouwen, én het belang om deze in de context van een bredere gebiedsontwikkeling te plaatsen.
Bekijk het rapport