Honderd eiken klaar voor de zomer

Samen met een hovenier en mijn collega Mark Grutters heb ik een paar weken geleden 100 mezenkasten opgehangen aan de eiken naast ons kantoor in De Bilt. Waarom? We hadden vorig jaar veel last van eikenprocessierupsen. Mooie natuurlijke actie, maar wat naar mijn mening echt helpt om dit soort plagen te voorkomen, is zorgen dat de biodiversiteit op peil is in een gebied door veel meer natuurinclusief te ontwerpen en te bouwen.

Door Maikell Verkade, Adviseur ecologie - 18 maart 2020

Bomen bron biodiversiteit

Vandaag is het Nationale Boomfeestdag en hoewel ik al vele jaren als ecoloog werk, ben ik opgeleid als tropische bosbouwer, met een specialisatie op sociaal-ecologisch vlak. Bomen zijn nog steeds een grote liefde van me! Bomen zijn van levensbelang voor ons. Bomen nemen niet alleen CO2 op en zuiveren de lucht, ze zorgen voor een betere waterafvoer na een hevige regenbui en ze maken ook de school- woon- en werkomgeving koeler, gezonder en leefbaarder. In een gezonde en veilige stad zorgen bomen ook voor een hogere biodiversiteit. Als de opwarming van de aarde doorgaat zullen we in de toekomst nog meer overlast krijgen van insecten. Zo staat het broertje van de eikenprocessierups al om de hoek. Het is een kwestie van tijd voordat de dennenprocessierups in Nederland is. Uit onderzoek blijkt dat in gebieden waar de biodiversiteit groot is, minder overlast is door de eikenprocessierups. In gebieden met een grote biodiversiteit komen veel natuurlijke vijanden van de rups voor. Het is daarom belangrijk dat we een zo natuurlijk mogelijke groene omgeving realiseren omdat je hiermee de biodiversiteit waarborgt.

Natuurinclusief bouwen helpt

Op dit moment is het nog niet “de standaard” om natuurinclusief te ontwerpen en bouwen. Ik hoop dat dit op korte termijn wel de standaard wordt. Het lijkt mij fantastisch als we in de toekomst steden krijgen waarin een kern is met een hoge urbanisatiegraad, waarbij de gebouwen groene daken en gevels hebben, en dat de urbanisatiegraad richting de randen van de stad steeds minder dicht wordt en het groen juist steeds meer toeneemt om uiteindelijk over te gaan in kerngebieden van natuur. Verspreid door de stad wordt aan stadsland- en bosbouw (agroforestry) gedaan en zijn mini bossen (tiny forests) aanwezig. Zo pakken we verbetering van biodiversiteit in ons land bij de kern aan.

Mezen-770x433.jpg

Terug naar ons kantoor

Voor nu is het vooral belangrijk om de biodiversiteit zo goed mogelijk te behouden en te verbeteren, op welke manier dan ook, waar het kan. Dit geldt ook voor onze eigen kantooromgeving. Onderzoek toont aan dat als je natuurlijke vijanden in de omgeving stimuleert dit zorgt voor 80% minder nesten van eikenprocessierupsen. Nu maar hopen dat de mezen onze mezenkasten mooi vinden zodat ze lekker alle jonge rupsen opeten. Ik zie mezelf al heerlijk met collega’s buiten lunchen in het zomerzonnetje.

Maikell Verkade-770x433px.jpg

Biografie

Maikell Verkade werkt als ecoloog bij Sweco aan uiteenlopende projecten variërend van het uitvoeren van een verkennend natuuronderzoek, aanvullend soortenonderzoek tot aan ecologische begeleiding, maar hij geeft ook invulling aan natuurinclusief ontwerpen en bouwen van nieuwe of heringerichte woonwijken. Sinds het begin van de stikstofuitdagingen werkt Maikell veel aan ecologische beoordelingen.

Meer weten?