Klimaatneutraal op de m2: 5 tips om je tuin te verduurzamen

Iedereen kan een stukje bijdragen aan de verduurzaming van Nederland. Het is supergaaf om op die paar vierkante meter van je tuin te zoeken naar de juiste oplossingen. Voor mij als duurzaamheidsadviseur bij Sweco was het vanzelfsprekend dat de inrichting van mijn tuin duurzaam zou worden met alle uitdagingen van dien. Echter ik wilde er geen bonte verzameling van innovaties dus ging op zoek naar eenvoudige, praktische en effectieve oplossingen. Mijn buren volgen de inrichting van de tuin met nieuwsgierigheid en nemen al enthousiast wat oplossingen over. Goed voorbeeld doet goed volgen! Wie ga jij met je tuin inspireren?

Van groot naar klein

Richard Koops, Adviseur duurzaam en circulair bouwen

Bij Sweco werken we deze zomer door aan mooie projecten voor onze opdrachtgevers rond klimaatadaptatie, circulariteit en de energietransitie. De principes en ideeën die we in deze projecten genereren, kun je ook op kleinere schaal, bijvoorbeeld in je tuin, toepassen 

  1. Denk na over de circulariteit van de materialen die je toe wil passen in je tuin. Op Marktplaats, een lokale Facebookgroep of bij Buurman (in Rotterdam en Utrecht) worden mooie (bouw)materialen aangeboden. Maak bijvoorbeeld een overkapping van hergebruikt hout of ga op zoek naar tweedehands tegels. Op die manier voorkom je dat er nieuwe grondstoffen nodig zijndraag je bij aan de circulaire economie en ben je ook nog goedkoper uit! 

  2. Sla regenwater op direct in de grond of in een opslagtank. Zorg dat je zo min mogelijk verharding toepast zodat het water kan infiltreren in de grond, gebruik doorgroeistenen (waterdoorlatend) of maak een groen dak op je overkapping of schuur. Water blijft zo langer een beter beschikbaar voor de planten waardoor je geen kostbaar drinkwater nodig hebt om je tuin in leven te houden. Zelfs een kleine waterschaal heeft al effect en trakteert je daarnaast op een bezoek van verschillende vogels. 

  3. Kijk ook naar de planten die je in de tuin zet. Er zijn veel planten en bloemen die de biodiversiteit bevorderen en bijvoorbeeld bijen en vlinders aantrekken. Planten nemen CO2 op, houden water langer vast en hebben een verkoelende werking. Zo wordt je tuin een fijne plek voor mens en dier! Hoe meer, hoe beter. 

  4. Onderzoek de mogelijkheden voor het opwekken van energie op bijvoorbeeld een schuurtje of een ander dak. Er is al gauw ruimte voor voldoende panelen om ca. 25% van je totale energieverbruik mee op te wekken. Meer dan voldoende dus om het hele jaar je tuinverlichting en vijverpomp energieneutraal te gebruiken. 

  5. En voor de echte groene vingers ter voorbereiding op het volgende tuinseizoen: Verzamel stekjes van de planten bij kennissen of buren die je graag in je tuin wilt. Zaden verzamelen is ook erg effectief. Wist je dat de zaden van vele bloeiende sierplanten zich makkelijk laten zaaien? Kijk ook alvast naar de zaden voor groenten die je in de zomer / najaar veel eet. Niets geeft zoveel voldoening als het eten van zelf gekweekte groenten zoals courgette, tomaat of pompoen. Dit scheelt veel verpakkingsmateriaal (de zwarte plastic potten) en transport.  

Duurzaam genieten

Niets staat je in de weg om zelf initiatief te nemen om je tuin te verduurzamen. Het is niet moeilijk en het is zelfs goedkoper dan de traditionele aanpak. Bovenal geeft het je veel voldoening en plezierHet helpt je omgeving om ook een stap te maken naar een duurzamere mindsetIk geniet hierdoor nog meer van mijn eigen tuin. Dat gun ik iedereen.  

Meer weten?

  • Richard
    Koops
    Adviseur duurzaam en circulair bouwen