Energielabel als sturingsinstrument
Het energielabel kan, naast andere inzichten, worden ingezet als sturingsinstrument voor beleidsmakers en technici. Op beleidsniveau gaat het om het verkrijgen van informatie om beleidsbeslissingen te kunnen ondersteunen. Met het energielabel kan ook de vraag worden beantwoord wat de impact van een energiebesparende maatregel is, zowel technisch als financieel. Deze informatie vormt de basis voor de keuzes die een gemeente moet gaan maken.
Huidige energielabelsystematiek woningen
Bij verkoop of verhuur van de woning is de woningeigenaar verplicht een definitief energielabel aan te maken. Indien bij verhuur of verkoop het definitieve energielabel ontbreekt riskeert de eigenaar een boete. In 2015 is gekozen voor een gebruiksvriendelijke methode. De woningeigenaar kan zelf online tien gebouwkenmerken invoeren, waaruit dan een energielabel volgt. Door de vele ontwikkelingen rondom de warmtetransitie en het streven naar een aardgasvrij Nederland in 2050, is een vereenvoudigd energielabel echter minder betrouwbaar om de verduurzamingsopgave uit te voeren.
Om het energielabel beter te bepalen zal daarom vanaf 1 juli 2020 de methodiek voor het vaststellen van het energielabel wijzigen. Dit hangt samen met de introductie van de norm NTA 8800. De taak voor het beoordelen van het energielabel komt in handen van een expert, die ook daadwerkelijk langs komt om een gebouwopname te doen. Dat betekent weliswaar extra kosten voor de woningeigenaar op het moment dat die wil verhuizen of verhuren, maar er zijn ook voordelen. De energieprestatie is nauwkeuriger bepaald, wat betekent dat een aanbod om het huis te verduurzamen ook een stuk preciezer kan zijn. Dit wordt weer meer zoals de situatie vòòr 2015 en zoals bij de huidige uitgebreide methodiek voor het bepalen van de Energie Index. Het verschil is de nieuwe norm en de bewijslast. Hier is op het moment van publicatie van dit artikel nog geen besluit over genomen (2). Deze nieuwe regelgeving zal hand in hand kunnen gaan met de ‘Bijna Energie Neutrale Gebouwen’ (BENG) eisen.
Energielabelsprong
Als er duurzaamheidsmaatregelen genomen worden in een gebouw, verbetert het label. Het gebouw maakt dan een energielabelsprong. Hoe je dat voor elkaar krijgt, lees je in de column 'Een energielabelsprong in gebouwen - Hoe dan?'.