Door Vincent Jansen, hoofd afdeling Energie en Jina Bhagwandas, adviseur duurzame energie bij Sweco Nederland
Eén van de maatregelen van de Nederlandse overheid om Nederland in 2050 CO2 neutraal te krijgen, is het aardgasloos maken van de gebouwde omgeving. Dat de gebouwde omgeving flink bijdraagt aan de CO2 uitstoot, blijkt wel uit de cijfers die het CBS 23 september j.l. publiceerde: de CO2-uitstoot in Nederland was in het tweede kwartaal 2,9 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar, omdat met name huishoudens en dienstverlenende bedrijven meer stookten door het koude voorjaar.
Analyse energielabels 15 grootste gemeenten
Energielabels geven aan hoe energiezuinig een gebouw is. Dat we inderdaad nog een lange weg te gaan hebben om de energielabels van gebouwen te verbeteren, bewijst de analyse die we deden naar de energie labels van alle gebouwen in de 15 grootste gemeenten van Nederland.
De best scorende en tegelijkertijd de jongste gemeente, de gemeente Almere, heeft op dit moment 60% van de gebouwen energielabel B of hoger. De relatief jonge gemeentes zoals Almere en gemeentes met veel nieuwbouw zoals Utrecht, lopen voorop. Maar gemeentes met een historische stadskern hebben een nog veel grotere uitdaging om de gebouwen te verduurzamen. In bijvoorbeeld Haarlem scoort maar 25% van de gemeente energielabel B of hoger en in Groningen 17%. Veel gebouwen zullen dus nog een energielabelsprong moeten maken. Maar hoe?