Mijn oproep is: investeer een substantieel deel van de extra middelen voor woningbouw vanuit de Miljoenennota in een integrale keuze voor de woningbouwontwikkeling in Nederland. Wat ik daarmee bedoel, is dat de overheid, net zoals meerdere gemeenten in Nederland, moet starten met scherpe randvoorwaarden van kwalitatief goede/gezonde leefomgeving waarin sociale kenmerken (demografie, persoonlijk welzijn en welvaart) en ruimtelijke kenmerken in balans zijn, voordat de bouwplannen op detailniveau worden uitgewerkt. De stikstofproblematiek is een voorbeeld waarin het belang van natuurontwikkeling voor ons uit is geschoven terwijl het een belangrijke voorwaarde is voor een goede kwaliteit leefomgeving.
We zien dat onze klanten hier ook om vragen. Zo heeft de gemeente Nieuwegein recente een klimaatvisie gemaakt voor haar stad. Dit geeft bewoners en bouwers en ook de gemeente zelf scherpe randvoorwaarden voor het herontwikkeling van klimaatbestendige woonwijken. Deze visie geeft bewoners en bouwers houvast voor de toekomst. Bewoners, bouwers, beleggers en overheden weten zelf welke concrete klimaatadapatieve maatregelen je kan nemen om hittestress en wateroverlast te voorkomen in huis, bouwproject of stad. Scherp geformuleerde randvoorwaarden voor een goede leef kwaliteit gaan helpen om de ontwikkeling in goede banen te leiden en daarmee uiteindelijk de woningbouw te versnellen.
De Miljoenennota geeft hier diverse mooie investeringspakketten voor, denk aan het Klimaatakkoord, investering in de woningbouwopgave en infrastructuur. Juist déze investeringspakketten combineren om een goede leef kwaliteit te ontwikkelen in Nederlandse steden, maakt onze postzegel Nederland klaar voor de toekomst.