5 tips als je met de elektrische auto op vakantie gaat

Waar het voor een paar jaren geleden nog een avontuur was om met een elektrische auto op vakantie te gaan, is het nu een kwestie van slim plannen; stress is absoluut niet meer nodig. Althans, dat hangt er een beetje van af met welke elektrische auto je rijdt en waar je naartoe gaat.

Bestemmingen zonder laadstress

Martijn Elting, teammanager Smart Mobility

Doordat de meeste auto’s inmiddels een bereik hebben van 400-500 km, stop je niet vaker dan dat je regulier zou doen om even je benen te strekken, wat te eten of een sanitaire stop te houden. De hoeveelheid laadpalen zijn de laatste jaren in Europa gegroeid. Naast Nederland zijn het vooral landen om ons heen waar veel publieke laadpalen staan. In Italië en Spanje zit je ook redelijk goed, met name langs de autosnelwegen; je kunt daar niet in elk dorp met dezelfde laadpas terecht. Hoe verder je bijv. richting Oost-Europa en de Balkan gaat, hoe uitdagender het wordt. Over het algemeen is de beschikbaarheid goed, maar rijd je echter op zwarte zaterdag, dan kan ik mij voorstellen dat het drukker is aan de laadpaal. De laadtijd is bij de meeste laders langs de autosnelweg lekker snel. Meestal hoef je geen extra tijd te rekken dan dat je fatsoenlijk nodig hebt om even uit te rusten.

Vorig jaar bracht Sweco een Urban Insight rapport, het tienjarige kennisprogramma van Sweco, uit over een reis door Europa met een elektrische auto: "E-MAGINE A JOURNEY THROUGH EUROPE - ENERGY INFRASTRUCTURE FOR SUSTAINABLE MOBILITY"

De 5 tips als je met een elektrische auto op vakantie gaat: 

  1. Neem – uit voorzorg - meerdere laadpassen mee; mocht je een leaseauto hebben dan is de kans redelijk aanwezig dat je overal kan laden, maar voor de zekerheid kan je één of twee laadpassen extra meenemen om ook in het lokale dorpje te kunnen laden. Een pas met een grote Europese dekking en geen maandelijkse kosten (alleen een kleine opslag bij gebruik), zoals de pas van NewMotion. 

  2. De meeste auto’s voorzien in alles wat je nodig hebt maar het kán tijdwinst geven om wat apps ernaast te hebben. Download bijvoorbeeld de app van NewMotion om inzichtelijk te krijgen waar je kan laden, hoe snel de laders zijn en of ze beschikbaar zijn. 

  3. Plan je laadplekken voordat je vertrekt en hou met veel snelwegkilometers rekening met een kortere range van 20% minder dan wat theoretisch mogelijk is. Als je een Tesla hebt, dan geeft het navigatiesysteem aan waar en wanneer je aan de stekker moet.  
     
  4. Laad zo veel als mogelijk bij de snellere laders (55KW) of met een Tesla bij een Tesla Superchargernetwerk. Zo kan je met de meeste auto’s in ongeveer 45 minuten weer verder met een volle accu.  

  5. Slaap onderweg in hotels of campings waar je de auto (zelfs gratis) kan opladen (op booking.com kan je er op filteren), er zijn zelfs hotels waar je een laadplek kan reserveren!   

En last but not least, het laden onderweg is goedkoop! Voor een 80-100% volle accu voor de Tesla Model 3 (Long range) betaal je gemiddeld tussen de 10 en 15 euro, en hiermee kun je dan weer 400km rijden. Laden ter plaatse is vaak gratis (denk aan de Lidl en de hotels), dus je reist stukken voordeliger dan met een benzine of diesel. 

Kortom: ik kan het iedereen aanraden om met de EV op vakantie te gaan, stress is absoluut niet nodig. Bon voyage! 

Meer weten?