5 praktische tips voor een leven zonder eigen auto

Sinds afgelopen februari van dit jaar hebben wij geen eigen auto meer. Inmiddels is het augustus en zijn we zes maanden verder. Zes maanden ervaring met de elektrische deelauto en uitdagende situaties en bestemmingen. Onze mobiliteit is veranderd.

Haye Bijlsma, Adviseur Mobiliteit

Hoe we tot die keuze gekomen zijn en hoe de eerste maand verlopen is heb ik eerder in mijn columns “Gezin met jonge kinderen verliest auto” en “Is er leven na de eigen auto?” gedeeld.

SPOILER ALERT: We zijn nog steeds autoloos. We rijden verbazingwekkend minder auto maar doen alsnog dezelfde dingen als voorheen. Hoe we de dingen doen is alleen veranderd.

Welke obstakels zijn we tegengekomen zonder eigen auto?

Inmiddels hebben we “gelukkig” ook meegemaakt dat het gebruik van een elektrische deelauto niet altijd gaat zoals gepland. Eén keer was de auto niet zichtbaar in de app en is huren domweg niet mogelijk. Gelukkig was voor ons later op de dag reizen (toen het euvel verholpen was) ook een optie.

Of die keer dat de deelauto een lekke band had. Auto gereserveerd in de app, met kinderen en bagage plaatsnemen en er na 20 meter achter komen dat er iets niet klopt. Lekke band dus. Auto terugzetten en stress want; hoe gaan we dan naar die eetafspraak waar geen openbaar vervoer komt?

Gelukkig is het aantal deelauto’s in onze buurt met 3 stuks uitgebreid en grijp je dus eigenlijk nooit meer mis. Het was dus even improviseren en wat verder lopen dan we gewend waren maar uiteindelijk kwamen we waar we zijn moesten. Daar houdt het wat betreft incidenten wel zo’n beetje mee op.

Geen incident maar wel iets waar we af en toe tegenaan lopen, zijn de kosten voor langere afstanden. Omdat de huurprijs van een deelauto, in de meeste gevallen, wordt bepaald door de afstand én de tijdsduur kunnen we een rit op voorhand best wel duur vinden. Want met €0,30 per kilometer en €0,40 per uur kan een dagje weg naar een bestemming op 100 km afstand best een aardige rekening opleveren. We zijn ons daarmee bewuster geworden wat reizen kost.

Hier hebben we ons 1 keer door laten tegenhouden en om die reden toch een auto geleend van vrienden.

gezin bij deelauto

5 tips voor als je ook overweegt zonder eigen auto te gaan reizen:

 1. Neem de tijd om je eigen situatie onder de loep te nemen om er achter te komen hoe afhankelijk je bent van je auto.

Hoe vaak heb je je eigen auto écht, maar dan ook écht, nodig? Kort gezegd het aantal keren dat de fiets, leenauto of openbaar vervoer dus géén alternatief is?

 1. Welke alternatieven zijn er in je buurt beschikbaar?

Hierbij geldt echt: je ziet het pas als je het doorhebt. De site www.ritjeweg.nl laat bijvoorbeeld zien welke deelauto’s en huurauto’s van meerdere platforms allemaal beschikbaar zijn. Vanaf nu weet je dus dat die ene auto bij jou op de hoek van de straat dus gewoon te huur is.

 1. Op wat voor manieren is je werk te bereiken?

Je woon-werk reis is de reis die de meeste mensen bijna dagelijks afleggen. Je hoeft er niet over na te denken en het is echt een ‘gewoonte’. Dwing jezelf om te onderzoeken of en hoe je in je woon-werk reis verandering aan kunt brengen. Al is het maar voor 1 keer per week.

 1. Ga bij je werkgever na op welke manieren ze je stimuleren om minder auto te rijden.

Er wordt vaak meer aangeboden bij je werkgever dan je denkt of weet. Denk aan een kilometervergoeding voor de fiets, een voordeelabonnement voor openbaar vervoer en een fiscale regeling voor het aanschaffen van een fiets.

 1. Leg de lat niet te hoog, je eigen auto weg doen is nogal wat en doe je niet zomaar.

Probeer wat mogelijkheden uit. Kijk hoe het bevalt en misschien kom je erachter dat je huishouden niet met 2 maar met 1 auto af kan. Of als je autodieet heel goed gaat maar je bent nog niet zo ver om ‘m de deur uit te doen, bedenk dan dat je jouw auto in de tijd dat deze stil staat aan je buren kunt uitlenen via autodeelplatforms als Snappcar of Mywheels.

Nieuwe ervaringen

Met een beetje tuin biedt de groene afvalcontainer soms geen uitkomst. Dus reden we wel 1 keer per maand met een volle achterbak of aanhanger naar de gemeentewerf. Hoeft dus helemaal niet! We vragen nu een zak aan bij de gemeente. In de zak die op afspraak gratis wordt geleverd, en weer opgehaald, past 1m3 tuinafval.

Met het hele gezin met de trein reizen ervaren we als leuker en meer ontspannen dan met de auto. Je reist echt samen en hebt daarbij meer aandacht voor elkaar of de omgeving. In juni gingen we ook op vakantie in eigen land met de trein. Het creatief inpakken en met de fiets de trein in maakt de vakantie meteen avontuurlijk. Inmiddels is de zomervakantie naar Zuid-Frankrijk al gepland en zullen we ook dit keer per trein reizen.

Hoe onze mobiliteit is veranderd in cijfers:

 • 23 ritten met de elektrische deelauto. Voornamelijk in de proefperiode, toen de ritjes nog gratis waren.

 • In de afgelopen 3 maanden gemiddeld 2,7 ritten per maand van gemiddeld 53 km tegen een bedrag van ca. 20 euro per rit.

 • Sinds februari 2 keer een auto geleend van vrienden omdat dit aanzienlijk goedkoper of praktischer was vanwege de bestemming.

 • Treinuitgaven voor privé reizen zijn met bijna 50% toegenomen.

 • Woon- werk reizen met de auto gereduceerd van gemiddeld 140 km per maand tot 0 km.

 • Woon- werk reizen met de fiets 60% gestegen tot gemiddeld 210 km per maand.

 • Woon- werk reizen met de trein met 35% toegenomen naar bijna 9 keer per maand.

Meer weten?