0 van 0 resultaten voor ""

Oleguer Teixidor

Urban planner

Blijven ontdekken en duurzame stappen

Opgegroeid in de metropool Barcelona hebben steden altijd Oleguers aandacht getrokken. En met name de beweging in steden in relatie tot hebben van een fijn leven daar. De ervaringen uit zijn studietijd in Barcelona, San Francisco, Kaapstad en Seoel nam hij mee naar Nederland. Om voor de liefde zich te vestigen in Amsterdam. En om onze metropoolregio een duurzame stap vooruit te brengen.

Ontdekken, dat is wat Oleguer het liefst doet. Om te zien en te ervaren wat het leven en de wereld te bieden heeft, om zijn blik zo open mogelijk te kunnen zetten en zijn steentje bij te dragen. Thuis in Barcelona waren het zijn ouders die elke dag wel een keer de zin ‘laten we gaan kijken’ lieten vallen. Om samen te ontdekken, dicht bij huis en ver over zee. Op zijn achttiende was het dan ook tijd om zijn vleugels uit te slaan en écht zelf op ontdekking uit te gaan.

 

“Aan de Polytechnische Universiteit van Catalonië heb ik de studie Architectuur en Urban Planning gevolgd. Een zesjarige Master die op het snijvlak zit van engineering en design. Ik ben dus geen hardcore designer of architect, maar bekijk vooral het grotere plaatje van de openbare ruimte.”

In welke stad ter wereld ik ook ben, het intrigeert me dat we naar mijn idee nog steeds te vaak naar steden kijken waar we ons verplaatsen van A naar B in plaats van het feit dat maar liefst 70% van de mensen in een stad woont. En van deze noodzakelijke verandering wil ik onderdeel zijn.

Als Urban Planner bij Sweco probeert Oleguer steden en stedelijke regio’s te begrijpen enzich te verplaatsen in wat nodig is om deze plekken leefbaarder te maken. Hij kruipt in de omgeving om het uiteindelijke ontwerp zo prettig en duurzaam mogelijk te maken als kan.

Op dit moment ben ik betrokken bij een grootschalige gebiedsontwikkeling in Haarlem. Hier toveren we een druk knooppunt van wegen om tot een mobiliteitshub waar iedereen zich thuis voelt. Dit gaat over mobiliteit, auto’s, fiets en OV, tot hittestress en ontmoeting. Het is heel cool om van een grauwe omgeving waar niemand echt graag komt en alleen uit noodzaak gebruik van maakt, een plek te maken die bruist en een verlengstuk van de binnenstad wordt.

Samenwerken aan complexe uitdagingen

“Om deze impact met je werk te kunnen maken heb je een diversiteit aan mensen en expertises nodig. Dat maakt Sweco voor mij een gave plek om te werken. Samen beschikken we over zoveel verschillende expertises en hiermee weten we het verschil te maken voor leefbare, duurzame steden.

Het meest gave aan mijn werk is de vrijheid die ik ervaar. In de eerste fase van een project mag ik alle registers opengooien, als schakel in de tweede fase mag ik alle disciplines die nodig zijn een plek geven en uiteindelijk mag ik op zoek gaan naar dé beste oplossing, het beste ontwerp. Het is dan ook dat ik elke dag ontzettend veel leer van alle andere experts, van bodem tot energie en gebiedsontwikkeling. Geen project of dag is hetzelfde.”

Complexe grootschalige binnenstedelijke projecten daar ligt Oleguer zijn hart. Het grote plaatje is wat hij graag schetst en in de praktijk verbetert.

“Ik voel me verantwoordelijk om een bijdrage te leveren aan zo duurzaam mogelijk ontworpen stedelijke inrichtingen. En dit kunnen we alleen samen. Ik heb mijn eigen pad gevonden, hoe ik hem verder ga bewandelen weet ik nog niet. Maar dat hoeft ook niet. Ik zie en krijg hier veel mogelijkheden om te kunnen groeien en om mezelf te ontwikkelen. Op dit moment wil ik gewoon blijven ontdekken en mij ontwikkelen tot een expert die Europese steden naar een hoger niveau weet te tillen.”

Enthousiast geworden?

Misschien zit tussen onze vele vacatures wel jouw droombaan. Bij Sweco zijn we namelijk altijd op zoek naar talent. Naar koplopers, creatieve breinen en waaghalzen die het verschil durven te maken. Neem gerust een kijkje, trek aan de bel als je vragen hebt of graag bij ons komt werken. De (virtuele) koffie staat klaar!

Vragen over werken bij Sweco of over onze vacatures?

Laat het ons vooral weten. Onze recruiters helpen je graag verder en kijken er naar uit je te spreken.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.