De basis van onze organisatie zit in de mensen

Wat de medewerkers van Sweco verbindt is de passie voor het vormgeven van de samenlevingen en steden van de toekomst. Sweco bestaat uit nieuwsgierige mensen die de verantwoordelijkheid nemen voor hun opdrachten en gedreven zijn om echt het verschil maken voor onze klanten. Lees hoe onze medewerkers het vinden om een bijdrage te leveren aan de uitdagingen van onze klanten.

 • ‘Voor mij is het heel belangrijk om altijd te kunnen blijven doorgroeien in een functie en als mens’

  Spitsuur! Voor Maare Zondervan is dat het ochtendritueel samen met haar gezin. De hele dag is ze druk, reist van crèche naar klant. Ze ontwerpt, overlegt en adviseert. Het grootste deel van haar werk bestaat uit het managen van projecten. Gelukkig draait Maare haar hand er niet voor om. Stilzitten is niks voor haar. Nou ja, oké, heel even dan. Want om half een is het lunchtijd. Wij schuiven aan voor 10 vragen over haar werk bij Sweco.

  Zeg Maare, wat staat er op jouw lunchmenu?
  “Ik houd van gezond en lekker eten! Voor de lunch kies ik vaak van dat stevige biobrood met vegetarisch beleg, met een soepje erbij. Ik neem ook regelmatig een salade of kliekje van thuis mee. Meestal lunch ik beneden in het bedrijfsrestaurant, samen met collega’s. Vaak lopen we nog even een rondje door het park. Maar ik wil ook nog wel eens een broodje achter de computer eten, wanneer ik het druk heb.”  

  Waarom ben je bij Sweco gaan werken?
  “Voordat ik bij Sweco ging werken, had ik de indruk dat Sweco een traditionele bedrijfscultuur heeft. Toen ik hier eenmaal aan het werk ging, kwam ik erachter dat die eerste indruk niet klopte. Sweco is juist heel vooruitstrevend. De vrijheid die ik zoek in mijn werk heb ik hier gevonden. Sterker nog, het wordt van je verwacht dat je je vrijheid optimaal benut. Initiatief nemen en verder kijken dan je eigen baan wordt gewaardeerd. Onder die omstandigheden kan ik het beste in mezelf naar boven halen.”

  Hoe sta jij in het leven en in je werk?
  “Ik ben een nieuwsgierig, ambitieus en optimistisch persoon. Ik houd ervan om dingen te creëren. Mijn brede interesse en creativiteit komen daar goed bij van pas. In mijn vrije tijd ga ik graag de natuur in. Maar ook door kunst en cultuur raak ik geïnspireerd. Het brengt me vaak op ideeën die ik kan gebruiken in mijn werk. Daarnaast ben ik graag samen met mijn familie en vrienden. Lekker eten en drinken of uitgaan, daar mag je mij voor wakker maken.”  

  Wat is jouw stijl van (samen)werken?
  “Ik ben een verbinder die samen met anderen gaat voor het hoogst mogelijke resultaat. Ik maak makkelijk contact met collega’s. Als ik iemand iets wil vragen en ik weet dat diegene om de hoek zit, ga ik niet bellen. Dat vind ik zo’n onzin! Dan loop ik er gewoon even naartoe. Ik ben iemand die altijd op zoek is naar kansen. Hoe kan het anders? Hoe kan het beter? Van dat soort vragen kan ik wakker liggen. Concepten verzinnen, nieuwe projecten opzetten; dat vind ik leuk om te doen! In projecten neem ik vaak het voortouw. Ik heb veel energie, en doe de dingen het liefst snel. ‘Maare, doe eens rustig’, zeggen mijn collega’s vaak.”

  Waar word je blij van bij Sweco?
  “Er waait een frisse wind door dit bedrijf en daar ben ik blij mee. Er zijn volop mogelijkheden om naast je baan andere dingen te doen. Zelf ben ik bijvoorbeeld teamcaptain van de landelijke ontwerpclub. Je merkt dat we in een goede tijd leven. Er is volop werk en de kansen liggen voor het oprapen. En er is veel ruimte om eigen invulling te geven aan projecten. Ook de collegialiteit bij Sweco is heel groot. We werken veel samen in kleine teams met mensen die elkaar goed kennen. We kunnen hier alles tegen elkaar zeggen. Er hangt trouwens ook wel een beetje een ‘doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’-mentaliteit. Die mag wel wat minder, vind ik. Successen mogen soms iets uitbundiger gevierd worden.”

  Het klinkt alsof je bij een bedrijf werkt waar je je goed kunt ontwikkelen. Klopt dat?
  “Ja, zeker! Ik krijg bij Sweco veel ruimte om mezelf te ontplooien. Nieuwe dingen uitproberen, dat kan hier. Ik ben niet het type dat jarenlang bij hetzelfde bedrijf blijft hangen. Voor mij is het belangrijk om me te blijven ontwikkelen, zowel vakinhoudelijk als op persoonlijk vlak. Dat gebeurt in mijn ogen niet als je jarenlang hetzelfde doet. Sweco biedt volop doorgroeimogelijkheden, waardoor je nooit stil hoeft te staan. Daardoor zie ik het zomaar gebeuren dat ik hier nog weleens lang kan blijven werken.”

  Wat betekenen je collega’s voor jou?
  “Mijn collega’s zijn ontzettend belangrijk voor mij. Mooie dingen maak je niet alleen, maar samen. Onderling hebben we een goede band. We bespreken veel, zowel over werk als privézaken. En we geven elkaar op een open en eerlijke manier feedback. Als ik een idee heb, leg ik dat altijd aan mijn collega’s voor. Hoe reageren ze erop? Wat vinden ze ervan? Het geeft me de zekerheid dat ik in de goede richting denk.”  

  Wat doe je precies bij Sweco?
  “Als projectleider en ontwerper ben ik verantwoordelijk voor allerlei openbare ruimtes in de stad. Denk aan pleinen, paden, wegen, parken en begraafplaatsen. Daarnaast doe ik advieswerk, omgevings- en projectmanagement. Per project vervul ik een van deze rollen. Elke werkdag kan weer totaal anders zijn, dat maakt het leuk. Als ontwerper bij een ingenieursadviesbureau voel ik me soms een beetje een vreemde eend in de bijt. Een ontwerper is in basis iemand die graag experimenteert en op zoek gaat naar vernieuwing. Een ingenieur zal sneller veiligheid en degelijkheid vooropstellen. Ik zie het als een uitdaging om vanuit die twee werelden te zoeken naar de beste oplossing voor een klant.” 

  Waarin is Sweco volgens jou onderscheidend?
  “Dat zit vooral in de integrale aanpak van projecten. Ofwel het samenbrengen van verschillende disciplines. Bij Sweco hebben we de meest uiteenlopende disciplines in huis. Die komen vaak samen in een project. Je ziet dat projecten steeds ingewikkelder worden. Er zijn veel verschillende mensen bij betrokken, die ieder iets toevoegen uit hun eigen vakgebied. Hoe breng je dat op een goede manier samen? Dat is de kunst.”  

  Waar ben je trots op?
  “Met het woord ‘trots’ heb ik niet zoveel. Ik kan er wel van genieten wanneer een complex ontwerp tot uitvoer komt. Dat een plan iets nieuws toevoegt en goed in elkaar zit staat voor mij op één. Hoe je dat weet? Als het een plek is waar mensen graag komen en ook blijven terugkomen. En als ze het ontwerp gebruiken zoals wij het hebben bedoeld. Dat is mijn succesmeter!” 

  /siteassets/carriere/maare-454x254px.jpg
 • 'Als ik op de fiets zit wil ik de snelste zijn en als ik een tender doe, wil ik winnen!'

  Richard Sleumer wil winnen! Of hij nu op de racefiets zit of aan het werk is. Hij is een van de tenderspecialisten binnen Sweco. Tenderen begint met het samenstellen van het ultieme team. Daarna is het een kwestie van de slimste oplossing bedenken tegen de scherpste prijs. Want nieuwe projecten komen niet aanwaaien, die moet je veroveren! En dat is nu precies wat het werk voor Richard interessant maakt.

  Eet smakelijk, Richard! Wat staat er op jouw lunchmenu?
  “Naast mijn werk zit ik veel op de racefiets. Daardoor eet ik de hele dag door. Voor twaalven heb ik al zes boterhammen op. Tijdens de lunch haal ik een salade in de kantine of eet ik een salade die ik de dag ervoor zelf heb gemaakt. Ik lunch samen met mijn collega’s. Vaak in de kantine, maar als het even kan gaan we naar buiten. Na het eten maken we meestal een wandeling door het bos of spelen we een potje tafeltennis. Omdat ik het leuk vind om nieuwe collega’s te leren kennen, zoek ik graag mensen op die ik nog niet ken. In beweging blijven tijdens mijn werk vind ik belangrijk. Stilzitten is niks voor mij!”

  Als er iemand competitief is ingesteld bij Sweco, ben jij het wel… 
  “Dat klopt! Ik houd me bezig met het organiseren en inrichten van tenders. Een tender kun je vergelijken met een wedstrijd om het binnenhalen van werk. Een klant heeft een opdracht en legt dat voor aan een aantal partijen. Elke partij schrijft een plan van aanpak, dat leidt tot een eindresultaat van zo hoog mogelijk kwaliteit. En dat tegen een zo scherp mogelijke prijs. Het is dus zaak om te zorgen dat jouw plan zo onderscheidend mogelijk is. Slimme oplossingen bedenken die leiden tot een goedkoper en kwalitatief beter eindresultaat, daar ga ik voor!”

  Wat is jouw rol binnen zo’n tenderproject? 
  “Sturen op de zachte kant van het proces is mijn belangrijkste rol. Ik ben dus vooral bezig met de mensen die onderdeel zijn van een tenderproject. Het begint met samenbrengen van de juiste personen uit verschillende disciplines. Als het team eenmaal is gevormd, gaan we met elkaar een strategie bepalen waar iedereen achter staat en wat leidt tot betere oplossingen.” 

  Hoe ziet het ideale tenderteam eruit? 
  “Het ideale team bestaat uit verschillende type mensen. Mensen die elkaar misschien niet zo snel op hun verjaardag uitnodigen, maar elkaar wel uitdagen en het beste in de ander weten los te maken. Het ideale team bestaat dus uit verschillende karakters. Zowel generalisten als specialisten, commerciële mensen en techneuten. Af en toe schuurt die combinatie van mensen flink. De discussies zijn soms pittig. Maar dat is juist goed! Het beste resultaat krijg je pas, als je de grenzen op durft te zoeken.”

  Je houdt je bezig met het selecteren van mensen. Hoe kom je erachter of iemand geschikt is? 
  “De eerste indruk op het moment dat je elkaar de hand schudt, zegt al superveel. Op dat moment kan ik al een aardige inschatting maken of iemand binnen het team past. In het gesprek gaan we in op de inhoud. Tussen de regels door check ik of mijn eerste aanname over het karakter juist is. Van tevoren denk ik na welke persoon ik nodig heb in het team. Dat gaat verder dan een lijstje technische skills of het nalopen van een CV. Ook menselijke eigenschappen zoals nieuwsgierigheid tellen mee.”

  Waarom ben jijzelf geknipt om te werken voor een bedrijf als Sweco? 
  “Dat is de combinatie van mijn grote interesse in mensen en mijn technische achtergrond. Een techneut of ingenieur voel ik mezelf niet. Ik ben vooral goed in het maken van koppelingen tussen de techniek en de behoefte van een klant. Mijn kracht zit in het samenbrengen van verschillende expertises, waardoor wij de klant optimaal kunnen bedienen. Bovendien kan een bedrijf als Sweco vandaag de dag niet meer zonder mensen die goed zijn in tenderen. Vroeger kwamen opdrachten gewoon binnen, tegenwoordig moet je zorgen dat je werk wint. De techneut kan niet zonder de tenderspecialist. En de tenderspecialist niet zonder de techneut.”

  Wat wil je hier bereiken?
  “Ik werk nu ruim een jaar bij Sweco en ik heb het hier enorm naar mijn zin. Doorgroeien binnen dit bedrijf zie ik wel gebeuren. Hoe precies, weet ik nog niet. Projectmanager en teamleider zijn functies die me aanspreken. Maar er zijn zoveel mogelijkheden binnen dit bedrijf, dat ik de opties voorlopig nog even openlaat. Het belangrijkste is dat ik me relaxed voel en plezier heb in mijn werk. Ik ervaar veel vrijheid bij Sweco, waardoor ik mijn werk nog beter kan doen. Volgens mij zijn dat de voorwaarden om jezelf te ontwikkelen. Dan komt die richting vanzelf wel.”

  Waar krijg je energie van in je werk? 
  “Het eerste waar ik aan denk is natuurlijk het winnen van tenders. Wanneer het ons lukt om via een tender de opdracht binnen te slepen, geeft me dat een enorme kick. Het resultaat van je werk is heel tastbaar en concreet. De drang om te willen winnen zit eenmaal in mijn karakter. Of het nu om werk gaat, of iets daarbuiten. Als fanatieke wielrenner wil ik bijvoorbeeld ook altijd de snelste zijn. We werken bovendien een beetje op de manier van een start-up. Je hebt een project, een einddatum en een clubje mensen. Je weet van tevoren niet precies hoe je je einddoel gaat bereiken. Dat maakt het spannend en afwisselend. Innovatie staat voorop. En dat trekt veel jongen mensen. Het valt me op dat juist zij zich graag met toekomstige ontwikkelingen en vernieuwing bezighouden.”

  Maatschappelijk relevant werk doen is voor veel mensen een belangrijke drijfveer. Heb jij zelf het gevoel dat je bezig bent met werk dat ertoe doet?
  “Jazeker! Sweco draagt bij aan alles wat er buiten te zien en te beleven is. Van boom tot plein tot weg. Met ons werk maken wij de omgeving aantrekkelijker, functioneler en veiliger. We spelen continu in op maatschappelijke ontwikkelingen. Het is heel gaaf als je buiten loopt en daar letterlijk ziet waar jij aan hebt bijgedragen. Ik werk zelf voor de divisie transport en mobiliteit. Voor mij is het onmogelijk om een halfuur door Nederland te rijden, zonder iets te zien waar Sweco aan mee heeft gewerkt.”

  Hoe ervaar je de werksfeer en collegialiteit binnen Sweco? 
  “We hebben het hier supergezellig met elkaar. Met de collegialiteit zit het bij Sweco wel goed. Dat zit in kleine dingen: elkaar even helpen bij de printer, een praatje maken bij de koffieautomaat, een deur openhouden, elkaar groeten op de parkeerplaats. Tijdens de lunch kun je bij een willekeurig persoon aanschuiven. Wil je een kop koffie drinken met de directeur of een teamleider? Dan loop je gewoon even binnen. Er wordt bij Sweco van alles georganiseerd; van sportieve activiteiten tot zelfs een Sweco festival! Daar mag je aan deelnemen, maar als je dat liever niet doet is het ook goed. In een jaar tijd heb ik veel collega’s leren kennen en aan veel mooie projecten kunnen bijdragen. Ik hoop hier de komende jaren nog heel veel tenders te winnen!”

  /siteassets/carriere/richard-454x254px.jpg
 • ‘Technische kennis en software klinken abstract, maar ik ben gewoon elke dag met mensen bezig.’

  Emma Grijsen werkt aan geografische informatiesystemen. “Bij Sweco combineren we ingenieurskennis met software, bijvoorbeeld in producten als Obsurv, DG Dialog BGT en Geoweb. Ik vind beheer van openbare ruimte een prachtig vak. Iedereen heeft baat bij een prettige leef- en werkomgeving. Obsurv helpt daarbij. Deze webbased beheersapplicatie voor openbare ruimte wordt volop in Nederland gebruikt en is klaar voor de internationale markt."

  De klant echt kennen
  "Ik heb een jaar bij Sweco in Denemarken gewerkt. Eigenlijk was ik een soort scout die zich oriënteerde op de Deense markt. Een mooi voorbeeld van de vertaling van onze internationale expertise  naar lokale betrokkenheid. En dan gaat het niet meer puur om techniek of ICT, dan gaat het om je contact met mensen, over je gedrevenheid en manier van samenwerken. Want ik sprak elke dag nieuwe mensen. Hoe gaan gemeenten om met hun beheer? Welke producten zijn er, wat kunnen ze, wat zijn de gebruikersvragen? Die antwoorden koppelde ik terug aan mijn team in Nederland."

  Swecogevoel
  "Ik ben uitgezonden via ons Exchange Program. Een tijdje expat zijn is bijzonder leuk. Het is een goede leerschool om te zien hoe mensen in hetzelfde vakgebied omgaan met hun specifieke, nationale markt. Hoewel het om een ander land ging, ervoer ik binnen het team toch hetzelfde Sweco-gevoel. Makkelijk om mee te werken, betrokken en resultaatgericht."

  /siteassets/carriere/emma-grijssen.jpg
  Feiten
  Naam
  Emma Grijssen
  Leeftijd
  32
  Rol
  GIS Consultant
 • ‘Ons plan geeft zo’n 4,5 miljoen mensen droge voeten!’

  Alex Hekman werkt aan deltaplanning. “Sweco werkt wereldwijd aan watertechnologie en aan de inrichting van deltagebieden. Noord-Jakarta zakt weg in de slappe bodem en heeft een toenemend risico op overstromingen. De Nederlandse watersector werkt aan een oplossing. Samen met Witteveen+Bos hebben we daarvoor een consortium gevormd. Dat ik daar co-projectleider van mag zijn, is geweldig!"

  Groots project
  "Over 10 à 15 jaar ligt er een kunstmatige vloedbescherming voor de kustlijn. Zo beschermen we bijna 4,5 miljoen mensen tegen de zee en daar sta ik af en toe echt even goed bij stil. We werken ook aan landaanwinning voor een heel nieuwe stad in zee. Ik stuur het expertteam in Nederland aan. In dit team werken 30 specialisten van vijf bureaus samen. Het eilandenrijk krijgt de vorm van de iconische Garuda, de beschermvogel van Indonesië. Inmiddels speelt naast kustverdediging ook alle achterliggende problematiek op het gebied van waterkwaliteit, milieu, infrastructuur."

  Doorvragen naar behoeften
  "Het project is op verzoek van de Indonesische overheid geïnitieerd door de Nederlandse overheid. Het gaat om veel meer dan technische kennis alleen. Je moet met veel partijen schakelen en samenwerken, goed luisteren naar vragen en doorvragen om te achterhalen wat de behoeften zijn. Mensen moeten graag met je willen werken, anders kan zo’n project nooit succesvol worden."

  Contacten
  "Inmiddels ben ik ook actief betrokken bij onder andere ontwikkelingssamenwerking, handel en financiering. Hoe maak je het plan inzichtelijk voor de politieke beslissers? Maar ook: hoe creëer ik vervolgkansen voor het Nederlandse bedrijfsleven? Dit zijn uitdagingen die je eigen werkveld overstijgen. Voor mij is waterwerk ook op die manier mensenwerk."

  /siteassets/carriere/alex-454x254px.jpg
  Feiten
  Naam
  Alex Hekman
  Leeftijd
  39
  Rol
  Programmamanager Deltatechnologie